Джон Бойега: Чернокожите режисьори са подценявани

Холивудската звезда Джон Бойега смята, че чернокожите режисьори до голяма степен са били пренебрегвани и подценявани в Холивуд.

През последните години 30-годишният актьор често се изказва по въпроса за неравенството в киното, а освен това работи по проекти като Create Next с Converse, който предлага финансиране на млади чернокожи режисьори.

Във връзка с хората, които биха могли да поставят под въпрос справедливостта на финансирането, Джон обяснява: "Говорим за разнообразие и знам, че това дразни. Когато празнуваме и се овластяваме, моля, вярвайте, че вашата позиция е да си гледате работата. Това, че аз се издигам, не е против вас. Ние просто искаме същите възможности".

През 2020 г. Джон произнесе реч на протеста "Животът на чернокожите има значение" в Лондон, след смъртта на Джордж Флойд в САЩ.

И актьорът признава, че това се е отразило на кариерата му.

Той разказа пред GQ Hype: "В момента се случва нещо като „Имало е актьори, които са ми близки и които не са съгласни с това, което съм направил в онзи ден. Някои хора не искат да работят с мен. Това е нормално. Холивуд не е едно цяло".

Междувременно Джон по-рано оприличи участието си в голям филмов франчайз на това да си в "луксозен затвор". Той визира ролята си на Фин в продължението на трилогията "Междузвездни войни", но впоследствие започна да търси нови възможности за изява./БГНЕС