Джон Кери критикува Китай за растяща употреба на въглища в енергетиката

Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери предупреди, че развитието от Китай на енергийни мощности на въглища може „да отмени“ глобалните способности да бъдат изпълнени целите в областта на климата.

Това той каза след разговори с висши представители на Китай.

Напрежението между Пекин и Вашингтон се засили през последните месеци, през които двете страни си разменят остри думи за положението с човешките права в Китай и неговото справяне с коронавируса.

Борбата с климатичните промени е сред малкото въпроси, по които двете страни постигнаха известни нотки на хармония.

Но през последните месеци Пекин изтъква, че сътрудничеството в областта на екологията може да пострада от влошаване на китайско-американските връзки.

Кери заяви пред журналисти, че Съединените щати са заявили „ясно, че добавянето на още енергийни мощности на въглища представлява значително предизвикателство към усилията на света да се справи с кризата с климата“.

Китайските планове за нови електроцентрали на въглища могат „да отменят възможностите на света да постигне нетна нула до 2050 г.“, каза той и допълни, че са имали „много конструктивни“ разговори, но и че той е бил „много директен“ по темата.

Въпреки обещанията за достигане на пик в потреблението на въглища преди 2030 г., Китай увеличи миналата година с 38,4 гигавата електроенергията, добивана от нови мощности на въглища - което надминава три пъти това, което е направено в световен мащаб.

Китай отправя предизвикателство към САЩ да оправи отношенията си с Пекин в името на постигане на напредък по климатичните промени.

Но Кери призова Пекин да не оставя екологичното сътрудничество да бъде повлияно от напреженията между двамата най-големи замърсители на въздуха в света.

„Климатът не е идеологически“, каза той. „Това е глобално предизвикателство.“

„Ключово е…без значение какви разлики има между нас, ние да се обърнем към климатичната криза.“

Външният министър Ван Ий казал на Кери по-рано по време на визитата, че сътрудничеството по глобалното затопляне не може да бъде отделено от по-широката дипломация между двете страни.

Във видеоразговор с пратеника на Вашингтон по въпросите на климата Ван обвини Вашингтон за „голяма стратегическа грешка в изчисленията по отношение на Китай“, гласи изявление на външното министерство.

„Не е възможно сътрудничеството по климата между Китай и СА.Щ да бъде поставено над общата среда на отношенията Китай-САЩ“, казал Ван Ий.

Той допълнил, че „топката сега е в полето на Съединените щати и САЩ трябва да престанат да виждат в Китай заплаха и противник“.

По време на предишна видеосреща с китайския вицепремиер Хан Чжън в четвъртък, Кери каза, че “няма начин светът да реши климатичната криза без пълното ангажиране и съобразяване“ от страна на Китай, каза говорител на Държавния департамент на САЩ.

Американският пратеник многократно призовава Китай, най-големият замърсител на въздуха в света, да увеличи усилията си за намаляване на въглеродните емисии.

„Смятаме, че Китай може да направи повече.“

В момента Китай е най-големият замърсител на въздуха в световен мащаб, следван от Съединените щати, които в исторически план са изпускали повече от всяка друга страна до момента.

Макар Китай да обеща, че ще достигне пика на въглеродните си емисии през 2030 г. и че ще стане въглеродно неутрален до 2060 г., страната продължава да бъде силно зависима от въглищата, които й осигуряват около 60% от консумираната енергия./АФП