Джон Кърби: Подкрепата за Украйна в Конгреса на САЩ остава много силна

И двете камари на Конгреса на САЩ са готови да продължат да оказват подкрепа на Украйна, заяви директорът на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

В интервю за в. "Дейли телеграф" Кърби изрази увереността си, че подкрепата за Украйна в Конгреса "остава много силна". Според американския служител само "малка група от много гласовити, много десни републиканци в Камарата" продължават да се противопоставят на допълнителната подкрепа за Украйна.

"Свидетели сме, че все повече особено десни републиканци от Камарата на представителите критикуват бъдещите разходи и подкрепата за Украйна. Но ще ви кажа няколко неща. На първо място, подкрепата от Капитолия остава много, много силна. Не само от гледна точка на двете камари, но и от двупартийна гледна точка", каза той.

По-рано четирима високопоставени сенатори републиканци в САЩ призоваха президента Джо Байдън да предостави на Украйна ракети с голям обсег на фона на предстоящото посещение на украинския президент Владимир Зеленски във Вашингтон. „Украйна значително отслаби бойната мощ на Русия и се нуждае само от малка част от нашите запаси от ATACMS“, казаха сенаторите. /БГНЕС