Джонсън и Байдън синхронизираха политиките си към Русия и Китай

Британският премиер Борис Джонсън и президентът на САЩ Джо Байдън на среща в Белия дом се договориха, че подходът на двете страни към Русия и Китай ще продължи да се основава на общите интереси на Лондон и Вашингтон, съобщиха от „Даунинг Стрийт”.

"Премиерът и президентът обсъдиха и редица международни въпроси, включително Китай и Русия. Те се договориха, че Великобритания и САЩ ще продължат да подхождат към тези въпроси въз основа на нашите общи ценности. Страните обсъдиха и действията на съюзниците в Афганистан и стигнаха до извода, че най -добрият начин да се почете паметта на убитите в Афганистан ще бъде да се използват всички дипломатически възможности за предотвратяване на хуманитарна криза в страната и „запазване на успехите, постигнати в Афганистан“, се казва в официалното изявление.

Байдън и Джонсън са декларирали, че международното признаване на талибаните трябва да бъде координирано и да зависи от зачитането и спазването на правата на човека в Афганистан. Двамата подчертаха още веднъж ролята на споразумението за отбрана и сигурност AUKUS между Австралия, САЩ и Обединеното кралство за насърчаване на мира и стабилността в света и заявиха, че такова партньорство е израз на споделените ценности и глобалните интереси на двете страни./БГНЕС