Джонсън пристига в Украйна в търсене на дипломатическо решение

Борис Джонсън ще пътува за Киев във вторник за разговори с президента на Украйна Влодимир Зеленски, докато напрежението с Русия нараства, а британският премиер се бори с най-голямата криза по време на своето управление, предава АФП.

"Право на всеки украинец е да определя как да бъде управляван. Като приятел и демократичен партньор, Великобритания ще продължи да защитава суверенитета на Украйна пред лицето на онези, които се стремят да го разрушат", каза Джонсън в изявление.

„Призоваваме Русия да отстъпи и да започне диалог, за да намери дипломатическо решение и да избегне по-нататъшни кръвопролития“, добави той.

Пътуването идва в момент, когато поста на Джонсън продължава да виси на косъм, тъй като полицията разследва съобщения за партита, нарушаващи антиковид мерките, провеждани в лондонската му резиденция и офис по време на карантината срещу Ковид-19.

Министър-председателят се извини в понеделник, след като доклад на висш държавен служител критикува правителството му за „провалите на ръководство и преценка“ във връзка с нарушаването на правилата.

Аферата - наречена "Партигейт" - струваше на Джонсън подкрепата на депутати от неговата Консервативна партия, предизвика обществено възмущение и доведе до призиви на опозицията за неговата оставка.

Страховете от предстоящо руско нахлуване в Украйна нараснаха през последните дни, въпреки опроверженията от Москва и молбите на Зеленски да не се всява паника заради масовото струпване на руска армия на границата.

Заявлението на Джонсън бе част от последния поток от дипломатически отговори на кризата.

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон обсъдиха в понеделник напрежението в Украйна и опасенията за сигурността в Европа по време на телефонен разговор.

Междувременно Русия и САЩ се сблъскаха за Украйна в Съвета за сигурност на ООН.

"Великобритания отдавна е твърд привърженик на украинския суверенитет. От 2015 г. насам британските въоръжени сили са обучили над 22 000 украински войници да се защитават", се казва в изявлението на Великобритания.

Джонсън и Зеленски ще обсъдят във вторник „продължаващата враждебна дейност на Русия“, се добавя в изявлението, което включва „пълния набор от стратегическа подкрепа на Обединеното кралство за Украйна“.

Повече от 100 000 руски войници са струпани на прага на Украйна и Путин отправя многократни искания за ограничаване на правото на Украйна да преследва членство в НАТО и самоотбрана.

Русия многократно отричаше, че представлява заплаха за Украйна, и настояваше САЩ да не създават нови военни бази в бившите съветски страни.

Британският външен министър Лиз Тръс, сочена за потенциален претендент да наследи разкъсвания от скандала Джонсън, няма да придружи Джонсън по време на пътуването, след като е дала положителна проба за коронавирус в понеделник.

„Тази вечер дадох положителна проба за COVID-19. За щастие имам поставени три дози ваксина и ще работя от вкъщи, докато съм в самоизолация“, написа Тръс в „Туитър“.

Тръс каза пред британския парламент в понеделник, че правителството прилага "най-строгия режим на санкции срещу Русия, който някога е имало".

„Онези в и около Кремъл няма да има къде да се скрият“, каза тя.

Джонсън възнамерява да разговаря с Путин, заявявайки пред парламента в понеделник, че ще го направи „при първа възможност“, като същевременно призова руския лидер да избере дипломатическия път по въпроса с Украйна. / БГНЕС