Джонсън с таен план за нов алианс като баланс срещу ЕС

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е предложил да бъде създаден нов икономически и военен съюз като алтернатива на ЕС. За тайния план на Джонсън съобщи вестник „Corriere della Sera“, позовавайки се на информирани източници.

Според тях, британският премиер прави тези планове вече повече от месец. Той представил за първи път идеята си на украинския президент Володимир Зеленски по време на посещението си в Киев на 9 април.

Моделът на новия вид Европейска общност ще има за лидер Великобритания и ще включва освен Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва, както и евентуално Турция на по-късен етап.

Британската инициатива разчита на държавите, които отстояват своя национален суверенитет, имат либерални икономически възгледи и се противопоставят на политиката на Москва.

Ръководството в Киев, от своя страна, не е взело отношение по британската инициатива и нито е приело, нито отхвърлило идеята.

Според изданието, Украйна може и да прегърне идеята, ако по време на срещата на върха на ЕС на 23 юни на страната не бъде признат статут на кандидат за членство в Евросъюза.

Ако 27-те вземат такова решение, съществуват сериозни опасения то да предизвика протест от страна на Албания и Северна Македония, които от години чакат да започнат преговори за присъединяване. Затова, според някои преговарящи, има и друга хипотеза: лидерите на държавите от ЕС да се ограничат до неясна декларация, че Киев има "европейска перспектива" (т.нар. "Солунска формула").

В такъв случай Зеленски би приел по-сериозно алтернативното предложение на Борис Джонсън. Възможно е също така слуховете за тези контакти да се разпространяват сега, именно за да се окаже натиск върху европейските лидери преди решенията през юни. Вероятно е също така британският проект да е колос на глинени крака: Лондон не разполага с капацитета на ЕС да подкрепи финансово Украйна, нито пък е сигурно, че Полша или балтийските държави биха предприели инициатива, която може да застраши отношенията им с Брюксел.

Със сигурност Джонсън търси политически дивидент, отбелязва европейски министър: британският премиер се надява да получи допълнителен коз в преговорите с Брюксел, които самият той би искал да поднови по отношение на Брекзит. По този начин Лондон се опитва да наруши баланса на континента. И може да се окаже, че ще се разкрие разломната линия, която наистина съществува на европейския континент: тази между страните, които помагат на Украйна по-решително - най-вече Обединеното кралство и Полша - и тези, които го правят по-цинично и колебливо. Според Ариана Антеза от Института за световна икономика в Кил, само Лондон досега е предоставил на Киев повече икономическа и военна помощ по време на войната, отколкото целия Европейски съюз. А Полша е дала повече от Германия, Франция и Италия. Така войната на Владимир Путин, която продължава вече четвърти месец, започва да отваря първите политически пукнатини в Европа. /БГНЕС