Джонсън: Ще е безотговорно да напусна заради едно парти

Борис Джонсън заяви, че напускането на поста министър-председател на Обединеното кралство заради „мизерния“ скандал, свързан с провеждането на партита в премиерския кабинет по време на ковид-кризата, би било безотговорно.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания

Като мотиви за оставането му на поста той посочи „огромния натиск“ върху икономиката, войната в Украйна, и неговата предизборна програма, заради която хората са го избрали за премиер. Натискът от различни партии, обаче, става все по-голям. Дори собственият му съветник по етика също разкритикува поведението му по време на партитата, като твърди, че Джонсън е нарушил "министерския" кодекс.

По-рано днес британският заместник министър-председател Доминик Рааб отхвърли идеята, че премиерът Борис Джонсън може да бъде изправен пред вот на доверие още следващата седмица, съобщи в. "Индипендънт". По негови думи настроението по върховете на правителството е добро въпреки нарастващия брой консервативни депутати, които призовават премиера да подаде оставка.

Изявлението на Рааб дойде, след като съветника по етика на Джонсън заяви, че има "легитимни" въпроси за това дали премиерът е нарушил министерския кодекс, след като е получил глоба заради купон по време на локдауна заради Ковид.

Джонсън се сблъска с редица призиви от опозицията и от собствената си партия да подаде оставка заради т.нар. скандал "Партигейт", след като вътрешно разследване установи, че той и негови служителите са се наслаждавали на купони с алкохол в нарушение на строгите ограничителни мерки, постановени от британското правителство. Първоначално премиерът отрече да е имало нелегални партита и увери, че всички правила са спазени. Впоследствие обаче той се извини за случая, но отказа да подаде оставка, заявявайки, че не е извършил съзнателно каквито и да било нарушения. /БГНЕС

Лондон / Великобритания