Джонсън ще обсъди с европейски лидери превенцията на война в Украйна

Британският министър-председател възнамерява да обсъди тази седмица с европейските лидери начините за предотвратяване на войната в Украйна и въпроса за оказване на помощ на Киев за защитата на страната,се казва в изявление, публикувано от кабинета на министър-председателя на „Даунинг стрийт” 10.

"Кризата по украинската граница достигна критична точка. Цялата информация, с която разполагаме, показва, че Русия планира да нахлуе в Украйна всеки момент. Това ще има катастрофални последици както за Украйна, така и за Русия", твърди говорител на британския кабинет. „Възможността за деескалация и дипломация все още е отворена и министър-председателят ще работи неуморно с нашите съюзници, за да гарантира, че Русия ще се отдръпне от ръба на пропастта", се казва в изявлението.

В документа се посочва, че Джонсън ще обсъди със съюзниците на Лондон от НАТО възможността за предоставяне на допълнителна икономическа подкрепа на Украйна, както и за подпомагане на охраната на нейните граници. Очаква се ръководителят на британското правителство да посети континента в края на седмицата без допълнителни уточнения. Възможно е да става дума за все още непотвърденото участие на Джонсън в Мюнхенската конференция по сигурността, която се открива в петък, 18 февруари. Началникът на отбраната на кралството Бен Уолъс ще се срещне с колегите си от НАТО в Брюксел на 16 и 17 януари./БГНЕС

Лондон / Великобритания