Джонсън свиква среща за защита на жените във Великобритания

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще проведе среща с представители на правоприлагащите органи днес, за да обсъди мерки за защита на жените и девойките след убийството на Сара Еверард.

"Утре ще председателствам заседание на правителствената работна група за престъпност и правосъдие, за да разгледаме какви по-нататъшни действия трябва да предприемем, за да защитим жените и да гарантираме безопасността по нашите улици", каза Джонсън в неделя в съобщение от „Даунинг Стрийт”.

Джонсън заяви, че вече е разговарял с комисаря на столичната полиция Кресида Дик и вътрешния министър Прити Пател. На днешната среща ще присъстват британски министри, висши полицаи и представители на прокуратурата в Обединеното кралство.

"Смъртта на Сара Еверард трябва да ни обедини в решимостта да спрем насилието над жени и момичета и да накара всяка част от системата на наказателното правосъдие да работи за тяхната защита", каза премиерът.

Еверард, 33-годишен маркетинг директор, изчезна вечерта на 3 март. Тялото й беше намерено скрито в чанта в гористата местност край Ашфорд, Кент в сряда.

48-годишният полицейски служител Уейн Кузенс е обвинен в убийството и отвличането на жената, той се яви в съда в събота сутринта.

По-късно в събота в Лондон се проведе бдение в памет на Сара Еверард с призив за промени, които да предпазят другите жени от насилие. Полицията отказа да издаде разрешение за бдението. Полицаите се опитаха да разпръснат тълпата, а по-късно бяха обвинение в прилагане на прекомерна сила срещу някои от събралите се, въпреки че събранието е било мирно и са спазвани мерките за безопасност срещу COVID-19./БГНЕС