Джонсън зове съюзниците от НАТО да увеличат военните си разходи

Британският министър-председател Борис Джонсън ще призове съюзниците си от НАТО на срещата на върха в Мадрид да увеличат разходите си за отбрана в отговор на руската инвазия в Украйна, съобщиха от кабинета му.

След като Русия анексира Крим през 2014 г., държавите - членки на НАТО, се ангажираха до 2024 г. да изразходват поне 2,0 % от брутния си вътрешен продукт за отбрана, за да осигурят боеготовността на алианса.

Само осем от 30-те членки на НАТО изпълниха или надхвърлиха тази цел през 2021 г., но редица държави като Германия и Италия увеличиха разходите си за отбрана тази година поради войната в Украйна.

"Имаме нужда съюзниците - всички съюзници - да положат сериозни усилия, за да възстановят възпирането и да гарантират отбраната през следващото десетилетие", се казва в речта на Джонсън пред срещата на върха на НАТО в Мадрид днес.

"Двата процента винаги са били замислени като долна граница, а не като таван, и съюзниците трябва да продължат да се активизират в този кризисен момент", се казва в изявлението на британския премиер.

По време на полета за Мадрид британският министър-председател заяви, че е необходим "разговор в рамките на НАТО" за нова цел за инвестиции в отбраната след 2024 г.

НАТО "трябва да се адаптира, за да посрещне нови и увеличени заплахи" с "дългосрочни инвестиции", както и с готовност "да увеличи разходите за отбрана, за да се адаптира към кризи и спешни нужди", заяви британското правителство в изявление.

На срещата на върха Джонсън ще обяви, че Великобритания ще засили военното си присъствие в Естония - малка държава, граничеща с Русия, с по-мощни оръжия и въздушна отбрана.

След нахлуването на Русия в Украйна Великобритания е предоставила мащабна военна подкрепа на стойност 1,3 млрд. паунда (1,5 млрд. евро).

Джонсън обаче е критикуван от опозицията и някои депутати от собствената му партия, че не спазва предизборното си обещание да увеличи военните разходи през 2022 г. над темпа на инфлацията, която се очаква да достигне над 10% тази година./БГНЕС, АФП

Мадрид / Испания