Джонсън обеща да оправдае доверието на опозиционните избиратели

Премиерът Борис Джонсън обеща да оправдае доверието на бившите опозиционни избиратели, които с гласовете си дадоха на консерваторите мандат да изведат Великобритания от Европейския съюз следващия месец.

Джонсън обиколи левичарския бастион, някога представляван от бившия лидер на лейбъристите Тони Блеър в опит да покаже намерението си да обедини страната след години разделения около Брекзит.

Джонсън заяви пред множеството, че разбира колко е трудно за традиционните избиратели на лейбъристите да подкрепят дясно правителство.

"Искам хората от североизтока да знаят, че ние от партията на консерваторите - и аз лично - ще оправдаем доверието ви", каза Джонсън.

Работническата класа в северна Англия оттегли дългогодишната си подкрепа за лейбъристите и доведе вековната партия до най-лошия й изборен резултат преди Втората световна война.

Сега Джонсън разполага с мнозинство от 80 гласа в 650-местната Камара на общините - марж, последно постигнат от покойната икона на торите Маргарет Тачър през 80-те години.

Но Джонсън заяви, че основният акцент на правителството му след приключване на първия етап на Brexit ще бъде върху проблемите, които са жизнено важни за избирателите на лейбъристите.

Той им обеща „по-безопасни улици, по-добри болници, по-добро бъдеще за страната ни".

"Ние ще възстановим националното си самочувствие", добави Джонсън/БГНЕС, Би Би Си