Джонсън: Великобритания е готова да излезе от ЕС на 31 януари

Британският премиер Борис Джонсън е уверен, че след приемането на законопроекта за Брекзит от двете камари на парламента на страната, кралството е готово да напусне ЕС на определената дата - 31 януари. Изявлението на министър-председателя беше разпространено в сряда вечерта от Даунинг стрийт 10.

"Парламентът прие законопроекта за напускане на Европейския съюз. Това означава, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 януари и ще продължи напред. Понякога изглеждаше, че никога няма да преминем финалната линия на Брекзит, но накрая успяхме", каза Джонсън, като призова за прекратяване на споровете между привърженици и противници на Брекзит и се съсредоточи върху решаването на належащите проблеми на кралството, борбата с престъпността и подобряването на работата на болниците.

След като законопроектът беше одобрен от Камарата на общините, той беше гласуван и от Камарата на лордовете на британския парламент в сряда вечерта. Сега документът трябва да бъде подписан от кралица Елизабет II. Очаква се това да се случи в четвъртък или петък, след което документът, определящ условията за излизане на страната от ЕС, ще придобие силата на закон. Това ще позволи на Обединеното кралство и ЕС да ратифицират споразумението за Брезит, което трябва да бъде направено през следващите дни. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в петък ще подпишат необходимите документи в Брюксел, а на 29 януари споразумението ще бъде финализирано от Европейския парламент.

От Даунинг Стрийт подчертават, че страните ще имат време да изпълнят всички необходими формалности и Великобритания ще е готова да напусне ЕС в 23:00 31 януари местно време. /БГНЕС