Джонсън: Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври

Премиерът Борис Джонсън призова ЕС да направи компромис, готвейки се да представи нов план за Брекзит, но предупреди, че Великобритания е готова да напусне без сделка на 31 октомври "както дойде".

Борис Джонсън

Джонсън заяви, че алтернатива на „компромиса на двете страни“ - който включва липса на митнически проверки „на или близо до северната ирландска граница - е Великобритания да напусне без сделка - „резултат, за който сме готови“ - каза той.

В заключителната си реч на годишната конференция на своята Консервативна партия Джонсън заяви, че плановете ще решат спорния въпрос за това как да се запази отворена границата на Великобритания с Ирландия.

"Това е компромис от страна на Обединеното кралство", каза той пред делегатите в северозападната част на Манчестър и добави, че се надява лидерите на ЕС "да разберат това и да направят компромис от своя страна". Но той подчерта, че ако не го направят, Великобритания все пак ще напусне ЕС на 31 октомври.

Изходът без сделка "изобщо не е резултат, към който се стремим. Но нека ви кажа, мои приятели, че това е резултат, за който сме готови", каза той.

Очаква се Джонсън да говори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по-късно днес, за да обсъдят преразглеждането на предложението.

Конфедерацията на британската индустрия заяви, че хаотичен Брекзит би бил "исторически крах за държавата", който би довел до удар по растежа и търговията "за години напред".

В момента Джонсън се опитва да предоговори майските условия за излизане, договорени с Брюксел, които бяха отхвърлени от британския парламент три пъти.

Предложенията му са съсредоточени върху намирането на алтернатива на противоречивия „бекстоп“, който има за цел да запази отворена границата между британска Северна Ирландия и члена на ЕС Ирландия след Брекзит.

Настоящото споразумение ще държи Великобритания в ефективен митнически съюз с ЕС, което според критиците ще принуди Лондон да се придържа към правилата на блока за неопределено време.

Джонсън заяви, че в планът му "при никакви обстоятелства няма проверки на или близо до границата в Северна Ирландия". Той ще се стреми да защити трансграничната селскостопанска търговия чрез разширяване на съществуващите регулаторни договорености - като се посочва, че Северна Ирландия ще продължи да следва някои правила на ЕС. Но тя ще остане част от същата митническа територия като континентална Великобритания, каза той.

"Ще позволим на Обединеното кралство – изцяло и напълно - да се оттегли от ЕС с контрол над собствената си търговска политика от самото начало на излизането", заяви Джонсън.

Вестник „Дейли Телеграф“ съобщи, че планът потенциално би създал две нови граници - регулаторни проверки между континентална Великобритания и Северна Ирландия по протежение на Ирландско море и митнически проверки на остров Ирландия. Изданието добавя, че Джонсън иска да запази тази договореност до 2025 г., когато събранието в Белфаст ще може да реши как да процедира.

Но ЕС многократно е предупреждавал, че няма да приеме опит за поставяне на времево ограничение на плана за границата.

Джонсън отрече вчера съобщение в медиите, че иска да инсталира митнически постове по ирландската граница на фона на възмущение от Дъблин.

Премахването на граничните постове се разглежда като ключово за постигането на мир в Северна Ирландия след три десетилетия насилие под британско управление, което остави хиляди мъртви.

Вицепремиерът на Ирландия Саймън Ковъни заяви, че все още не е запознат подробно с плановете, но смята, че първоначалните доклади подсказват, че "това не е добра новина".

"Не вярваме, че митническите проверки на остров Ирландия ще бъдат основа на споразумение между ЕС и Обединеното кралство", каза той за ирландския оператор РТЕ.

Тереза Мей два пъти забави Брекзит, докато се опитваше и не успя да прокара своята сделка през Камарата на общините. Джонсън също се сблъсква със значителна опозиция сред депутатите и загуби мнозинството си в камарата по време на бунт срещу стратегията му за ЕС по-рано този месец. Но дори и след като бе ударен миналата седмица от Върховния съд на Великобритания за незаконния опит да суспендира парламента, Джонсън все още настоява, че никога няма да поиска отлагане. /БГНЕС