Джонсън зове за единно Обединено кралство

Членството в единния пазар и митническия съюз изтече в 23:00 ч. - четири години и половина след референдума, който се опита да уреди въпроса, но предизвика политически сътресения.

Камбаните на Биг Бен удариха, когато Обединеното кралство напусна единния пазар на ЕС и митническия съюз. Биг Бен иззвъня в 23:00 - полунощ на континента - отбелязвайки излизането на Великобритания от единния пазар и митническия съюз на ЕС. Шотландският първи министър Никола Стърджън обеща, че Шотландия ще се върне скоро, съобщава „Дейли Мейл”. Първият министър, която е категорично против Брекзит, написа в Туитър: „Шотландия ще се върне скоро, Европа. Запазете фокуса”. Последният й намек за желанието й да продължи напред с превръщането на Шотландия в независима държава се появи след като тя заклейми сделката на Борис Джонсън за Брекзит на Коледа. В отговор на споразумението, постигнато в навечерието на Коледа, мис Стърджън каза, че сделката показва, че е време Шотландия да „начертае собственото си бъдеще като независима европейска нация“. Тя заяви, че напускането на Великобритания се случва против нейната воля и обвини премиера в „културен вандализъм“ за прекратяване на програмата „Еразъм“, която позволява на студентите да учат в Европа. „Шотландия не гласува за нищо от това и нашата позиция е по-ясна от всякога“, каза тя. „Шотландия сега има право да избере собственото си бъдеще като независима държава и отново да си върне ползите от членството в ЕС. В разгара на пандемия и икономическа рецесия Шотландия е принудена да излезе от единния пазар и митническия съюз на ЕС с всички щети за работните места”. Според нея, въпреки че все още няма пълни подробности за естеството на сделката, изглежда, че основните обещания, дадени от правителството на Обединеното кралство относно рибарството, са нарушени и степента на тези неспазени обещания ще стане ясна за всички много скоро.

Тя каза, че хората в Шотландия са гласували преобладаващо да останат в ЕС, „но техните възгледи са пренебрегнати“. Историческата сделка с ЕС след Брекзит в навечерието на Коледа дойде четири години, след като 62% от шотландците подкрепиха оставането в ЕС на референдума през 2016 г. „Знаем, че бизнесът вече се бори под тежестта на COVID-19 и сега е изправен пред необходимостта да се подготви за този тежък Брекзит за малко повече от седмица”, каза Стърджън. Нейната Шотландска националистическа партия /ШНП/ планира да участва в изборите за парламент догодина, целяща нов референдум за независимост. По-рано първият министър заяви, че ако Шотландия избере независимост, тя ще се опита да се присъедини отново към ЕС. Остават обаче въпроси относно това дали на независима Шотландия ще бъде позволено да стане член на блока. Съществуващата валутна политика на ШНП - тя се стреми да запази лирата - противоречи на диктата на ЕС, че всички нови членове трябва да приемат еврото. Членството би означавало също така да се откаже от контрола върху областите на политиката като риболов и възможни търговски бариери с Англия. Това също може да означава, че ще е наложена твърда граница между Англия и Шотландия. Остава да видим дали сделката за Брекзит ще увеличи подкрепата за независимост сред шотландците. В новогодишното си послание премиерът Джонсън, каза: „Това е удивителен момент за тази страна. Ние държим свободата си в ръцете си и от нас зависи да се възползваме максимално от нея." Позовавайки се на края на преходния период за Брекзит, премиерът заяви, че Обединеното кралство ще бъде „свободно да прави нещата по различен начин и ако е необходимо по-добре от нашите приятели в ЕС“ през 2021 г. Той каза, че Великобритания ще „работи с партньори по целия свят, не само за справяне с изменението на климата, но и за създаване на милиони висококвалифицирани работни места, от които тази страна ще се нуждае не само тази година - 2021 г. - докато се справя с Ковид, но и през следващите години”. Премиерът добави: „Мисля, че ще се прояви непреодолимият инстинкт на хората в тази страна да се обединят като едно Обединено кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които ще работят заедно, за да представят нашите ценности по света“. /БГНЕС