Джордж Флойд е починал от задушаване, безредиците продължават

Аутопсия, поискана от семейството на афроамериканеца Джордж Флойд, показва, че той се е задушил вследствие на натиска от полицая, а не е починал от съществуващи сърдечни проблеми, както се твърди в официалното съобщение, обяви адвокатът им, цитиран от АФП.

"Независими медицински експерти, които извършиха аутопсия на Флойд, определиха, че задушаването от продължителния натиск е причина за смъртта му", каза адвокатът Бен Кръмп.

Убийството на невъоръжения афроамериканец Флойд от полицията в Минеаполис миналия понеделник доведе до шест нощи на яростни демонстрации в цялата страна срещу полицейската бруталност и расизъм.

Полицейски час в Ню Йорк

Кметът на Ню Йорк Бил де Бласио обяви полицейски час от 23:00 до 5:00 ч., в момент, в който почти цялата страна е обхваната от протести.

Заявявайки, че „подкрепя мирния протест“, де Бласио написа в Туитър, че е взел решението след консултация с губернатора на щата Андрю Куомо, следвайки лидерите на други големи градове в САЩ, които въведоха комендантски час в опит да ограничат насилието и грабежите.

В съвместно изявление кметът и губернаторът заявиха, че градът ще удвои присъствието на полицията, "за да предотврати насилието и имуществените щети", особено в търговски райони, включително Манхатън, където бяха счупени витрини и извършени грабежи през нощта. "Не можем да оставим насилието да подкопае посланието на този момент. Това е твърде важно и посланието трябва да бъде чуто", каза де Бласио.

Изказвайки се за MSNBC малко след налагането на полицейски час, губернаторът Куомо изрази опасения, че протестите, привличащи хиляди, могат да разпространят още повече епидемията от коронавируса, чиито епицентър е Ню Йорк.

Казвайки, че той стои „зад протестиращите и тяхното послание“, Куомо допълни, че „насилието и грабежите, станали в Ню Йорк, са били лоши за града, щата и цялото национално движение, подкопавайки и разсейвайки фокуса от тази праведна кауза".

Тръмп разполага тежковъоръжени военни срещу протестиращите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заклейми протестите във Вашингтон, при които бяха нанесени щети на паметници и частна собственост. В обръщение към нацията от Белия дом, той заяви: "Това, което се случи в града снощи, беше тотален позор". "Докато говоря, изпращам хиляди тежковъоръжени войници, военнослужещи и служители на реда, за да спрат безредиците, грабежите, вандалските действия, нападенията и безстопанственото унищожаване на имуществото", бяха думите на президента.

Доналд Тръмп призова губернаторите на щатите, в които има безредици, да „доминират над улицата“. Той заклейми наречените от него „терористични действия“. Мемориалът на Линкълн и Мемориалът на Втората световна война бяха нападнати от вандали. Това не са мирни протести, това са актове на вътрешен тероризъм, каза Тръмп. „Убиването на невинни хора е престъпление срещу човечеството и срещу Бога.“

"Мобилизирам всички налични федерални ресурси, цивилни и военни, за да спра бунтовете и грабежите, да сложа край на унищожаването и палежите и да защитя правата на спазващите закона американци", заяви Тръмп в реч в Белия дом.

"Днес горещо препоръчах на всеки губернатор да разположи достатъчен брой членове на Националната гвардия, за да доминира над улицата. Ако град или щат откажат да предприемат действията, необходими за защита на живота и имуществото на жителите, ще разположа въоръжените сили на САЩ и бързо ще реша този проблем вместо тях “, добави държавният глава.

Веднага след като приключи речта си, той се отправи пеша от Белия дом към църква, разрушена от протестиращите.

Преди речта на американския президент, полицията във Вашингтон използва сълзотворен газ пред Белия дом, за да разпръсне множеството, което се опита да премине блокадата пред официалната резиденция на държавния глава. Демонстрантите скандираха лозунги и хвърляха бутилки и камъни по полицаите.

По-рано кметът на столицата съобщи, че полицейският час, въведен в неделя, ще действа поне още два дни. /БГНЕС и АФП