Джордж Фридман: Г-20 – дипломатическото оръжие на САЩ за справяне с Русия и Китай

САЩ са поискали от Украйна да бъде отворена за преговори с Русия, според сведения, изтекли от американски служители. Тъй като никой от администрацията на САЩ не отрича тези сведения, те трябва да бъдат приети сериозно от украинците. А на 15 ноември китайският президент Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън ще участват в срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Те ще проведат лична среща там, но ако не го направят, това ще изпрати послание, което ще е толкова ясно, колкото и прессъобщението след срещата. Руският президент Владимир Путин също е поканен на срещата на върха. Той не е потвърдил дали ще присъства, но първоначално посочи, че няма да присъства. Присъствието му би го изправило пред враждебност или поне пред студено отношение от страна на много участници. Ето защо, ако Путин реши да присъства, той ще го направи с очакването за някаква полза.

Джордж Фридман

Отказът от присъствие обрисува лидера като негъвкав и отговорен за напрежението. Желанието за среща създава очакване за някакъв напредък. Ако бъде обявен голям пробив, всички ще бъдат шокирани. Детайлите на всяка среща ще бъдат изпипани докрай, преди Байдън и Си да се срещнат, и ще бъдат внимателно разгласени, за да се проверят реакциите у дома.

На срещата може да присъстват три големи и по принцип враждебни сили. САЩ ще искат да постигнат лесен пробив в отношенията с Русия и Китай. Изтичането на информация за Украйна изглежда е опит да се привлече Путин на срещата. Той не е очаквал изтичането на информация, така че не е планирал да дойде. Един от въпросите ще бъде дали ще промени решението си и ще се опита да сложи край на войната в Украйна. Що се отнася до Си и Байдън, ако те дори не могат да седнат и да изпият по едно питие, това би означавало, че поне едната страна не може дори да определи дневния ред. А ако Путин все пак дойде и игнорира Си, вече не сме в Канзас.

Нека разгледаме посланието на Байдън. Украинците с готовност биха приели споразумение само ако Русия се изтегли от цяла Украйна и плати репарации. На пръв поглед това няма да се случи. Но без Съединените щати за тях ще бъде много трудно да водят война. А проблемът с тази война е, че тя нито ще тръгне нанякъде, нито ще приключи. Изглежда, че Русия отслабва, но това е далеч от капитулация. Украинците също може би се приближават до точката на пречупване и войната трябва да приключи преди това. Посланието към Украйна е: Може да постигнете още победи, а може и да не постигнете, но шансовете ви да разгромите руснаците са твърде малки, за да залагате на тях. В същото време тази война се оказа руски кошмар, който изобщо не протича така, както Москва се надяваше - нещо като повечето войни. Русия трябва да търси изход, който да не изглежда като поражение.

Украйна и САЩ не могат да отстъпят по отношение на териториалната цялост - Украйна, защото това е въпрос на самия ѝ суверенитет, а САЩ, защото са отишли твърде далеч, за да допуснат намек за слабост. Това изглежда прави невъзможно постигането на споразумение. Но има сделка, която може да проработи, и тя включва следното:

1. Русия изтегля всички сили.

2. Съединените щати оттеглят цялата си военна подкрепа за Украйна.

3. НАТО гарантира, че няма да приеме Украйна за свой член.

4. Създава се фонд за възстановяване на Украйна под егидата на ООН, като се използват

дарения от членовете на НАТО и се включва Русия.

Това няма да попречи на Русия да нахлуе отново в Украйна по-късно, но ще мине известно време, преди да има апетит за това. Не знам какви сделки иска Вашингтон от Киев да обмисли, но това е възможност. И ако Путин дойде на срещата, това, според мен, би било сигнал за нещо подобно.

Както казах, ако Си и Байдън са в една и съща сграда и не се срещнат, това би означавало сериозни проблеми. Но мисля, че и двамата искат да бъдат там - Байдън, за да изнерви Путин, а Си, за да се опита да промени отношенията.

Си вече е видял представянето на САЩ в Украйна и това го е накарало да се замисли. Китай има огромни икономически проблеми, много от които са свързани със Съединените щати. Той се нуждае от повече внос и инвестиции от САЩ. Както показа неотдавнашното ембарго върху усъвършенствани микрочипове, правителството на САЩ има голямо влияние върху търговията и неговите решения могат сериозно да засегнат Китай.

Това, което САЩ искат от Китай, е спиране на враждебните изявления по отношение на Тайван и присъствието на американските военноморски сили, както и отстъпки в ограниченията на Китай върху американския износ. Отвъд демонстрациите, Китай няма голям интерес към Тайван. Ако Пекин имаше сериозни намерения да нахлуе, отдавна щеше да атакува. Той не го направи, защото провалът беше много възможен. САЩ няма да прекратят присъствието си, но нямат апетит за война с Китай.

Мисля, че срещата между Байдън и Си е вероятна, освен ако някоя от страните не иска да демонстрира твърдост в името на бъдещи преговори. Но както вече казах, война между двете страни е малко вероятна, а икономическите връзки са необходими и на двете страни.

Що се отнася до Путин, съмнявам се, че той ще присъства на срещата на върха, тъй като това не е мястото, на което ще иска да прави отстъпки. Но ако все пак присъства, той ще приеме сериозно сведенията за Украйна и ще попита за условията на евентуално споразумение. Мисля, че ще бъде оставен да твърди, че е спечелил нещо - въпреки че не е. Украйна ще има своята държава, но ще се страхува от нов удар от Русия. А американците ще правят обичайното: ще отправят обвинения един към друг. /БГНЕС


Джордж Фридман, "Геополитикал фючърс".