Джорджа Мелони: Новото правителство на Италия ще бъде пронатовско и проевропейско

Новото правителство на Италия ще бъде пронатовско и изцяло част от Европа, заяви бъдещият министър-председател Джорджа Мелони.

БГНЕС припомня, че консервативният ѝ съюзник Берлускони отново изрази симпатиите си към руския президент Владимир Путин и обвини украинския президент Володимир Зеленски в предизвикване на войната.

Мелони заяви, че всяка партия, която не е съгласна с нейната външнополитическа линия, не трябва да се присъединява към правителството. То трябва да почне работа следващата седмица.

"Италия с нас в правителството никога няма да бъде слабото звено на Запада", каза тя.

Мелони твърдо защитава Украйна, откакто Русия започна инвазията си през февруари, и подкрепя западните санкции срещу Москва.

"За едно нещо съм била, съм и винаги ще бъда ясна. Възнамерявам да водя правителство с ясна и недвусмислена външнополитическа линия", каза тя. "Всеки, който не е съгласен с това, не може да бъде част от правителството".

Берлускони е дългогодишен приятел на Путин. По-рано стана ясно от изтекли записи, че той отново е в контакт с руския президент и е разменил подаръци с него.

В един от тях, Берлускони заявява, че Украйна е „потопила“ мирното споразумение от 2014 г., предаде Ройтерс.

Според Берлускони Зеленски е направил ситуацията много по-лоша, когато е дошъл на власт през 2019 г.

Преди изборите в Италия в края на миналия месец Берлускони защити Путин, като заяви, че руският лидер просто е искал да замени правителството на Володимир Зеленски с "достойни хора". /БГНЕС

Рим / Италия