Джоунс довърши Бингам и ще спори с Уилсън на финала в Крусибъл

Джак Джоунс се класира за финала на Световното първенство по снукър за първи път в кариерата си. Приказката за уелския квалификант продължава, след като той елиминира първенеца на планетата Стюарт Бингам със 17-12 във втория полуфинал в Крусибъл.

Последната сесия между двамата започна от резултат 13-10 в полза на Джоунс, който на четвъртфиналите отстрани не кой да е, а един от фаворитите за короната Джъд Тръмп. Бингам на свой ред бе спрял в предишната фаза борещия се за рекордна осма титла Рони О'Съливан. Англичанинът започна вечерта с фрейм в своя полза, но загуби следващите два и така съперникът му се доближи на две партии от сензационен финал. След нова фрагментарна битка "Бинго" намали пасива на 12-15, но след 15-минутната пауза Джоунс запази самообладание и след брейкове от 70 и 58 намери място на първи ранкинг финал в кариерата, при това на Световно.

Той се превърна в деветия квалификант, който достига финала в Крусибъл и е шестият уелсец, който ще спори за трофея. В добавка, 44-ият в световната ранглиста може да стане едва третият квалификант, който вдига титлата след Тери Грифитс и Шон Мърфи. Мърфи стана шампион в Шефилд през 2005, когато бе 48-и в света.

Крусибъл ще има нов шампион, който ще вдигне за първи път световната титла в кариерата си, след финала през 2005, след като по-рано Кайрън Уилсън довърши Дейвид Гилбърт със 17-11. "Воина", вицешампион от 2020, дръпна сериозно след третата сесия, която спечели с 6-2 и имаше аванс от 14-10 преди доиграването. "Фермера" взе откриващия фрейм, но последваха три на сметката на Уилсън и така той ще има възможността да си тръгне с чека за 500 000 паунда за победителя, след като преди четири години бе надигран категорично от Рони О'Съливан с 8-18.

Днес и утре ще се изиграят по две сесии, които ще определят новия носител на трофея. Играе се до 18 спечелени от общо 35 фрейма. /БГНЕС