Джудит Годреш разобличи сексуалното насилие във френската филмова индустрия пред парламента

Актрисата Жюдит Годреш осъди случващото се във филмовата индустрия във Франция и призова за създаването на комисия за разследване на сексуалното насилие в сектора, докато говореше пред сенатори в горната камара на парламента.


Забележителното изслушване идва на фона на твърденията, че светът на изкуството от десетилетия се е отървал от сексизма и сексуалното насилие.

51-годишната Годреш се превърна във водещ глас на френското движение #MeToo, след като обвини режисьорите Беноа Жако и Жак Дойон, че са я насилвали сексуално, докато е била тийнейджърка. И двамата отричат обвиненията.

"Това кръвосмешение във филмовата индустрия е само пример за съдбите всички семейства, засегнати от подобно насилие", заяви Годреш пред сенатската комисия по правата на жените.

Тя посочи, че е получила 4500 свидетелства от жертви на сексуално насилие, откакто е отправила призив в социалните мрежи.

Актрисата призова за създаването на комисия за разследване на сексуалното и основаното на пола насилие във филмовата индустрия, както и за отстраняването от длъжност на председателя на влиятелния Национален център за кино (CNC) Доминик Бутона.

Самият Бутона, който трябва да насочва индустрията към по-добър курс, е обвинен в сексуално посегателство през 2020 г.

През 2022 г. френското правителство го назначи за втори мандат, за ужас на феминистките асоциации.

Годреш също така призова за създаването на по-ефективна система за контрол, която да включва неутрален съветник при снимки с участието на непълнолетни и координатор по въпросите на интимността при сексуалните сцени.

Доминик Вериен, ръководител на комисията, заяви пред АФП преди изслушването: "Идеята не е да бъдем просто някакви гласове, като я поканим да свидетелства, а да помислим какво може да се направи, за да защитим младите хора от сексуално насилие."

Миналата седмица Годреш получи бурни овации на наградите "Сезар", когато излезе на сцената, за да осъди използването на филмовата индустрия като "прикритие за незаконен трафик на млади момичета".

Френските прокурори започнаха разследване този месец, след като актрисата обвини Жако, че я е изнасилил по време на шестгодишна връзка, започнала, когато тя е била едва на 14 години, а той е бил с 25 години по-възрастен от нея. Тя обвини и режисьора Дойон, че я е насилвал сексуално, когато е била на 15 години. По това време той е бил с 29 години по-възрастен. /БГНЕС