Джуканович: "Отворени Балкани" цели унищожаване на РС Македония, Черна гора и Босна

Много е ясна целта и как ще приключи инициативата "Отворени Балкани". Тя трябва да приключи с изчезването на Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и РС Македония. Със сигурност тя ще предизвика и война и някой и друг геноцид. Това каза черногорският президент Мило Джуканович, предаде БГНЕС.

"Отворени Балкани" е проект в който участват Сърбия, Албания и РС Македония. За баща на този политически проект се сочи сръбският президент Александър Вучич.

"Става въпрос за спорен проект и де факто за алтернативен сценарий за бъдещето на Западните Балкани извън ЕС. Това нещо не ни е нужно. Ние имаме необходимост от членство в Европейския съюз", каза Джуканович в интервю за "Аутономия". Според него привържениците на този проект "не виждат бъдещето на региона в Европа, не виждат и многонационалната демокрация на Балканите". "На тях им харесва идеята за промяна на границите, етническата и религиозната хомогенизация в рамките на големи държави. Както обикновено и по традиция всичко тръгва от сръбската страна, но този път под шапката на "Сръбския свят". И разбира се автоматично продължава със същите великодържавни безумия", подчерта черногорският лидер.

На въпроса: Знаем ли как приключва един такъв проект Мило Джуканович казва следното: Естествено, че знаем. "Отворени Балкани" трябва да унищожи Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Северна Македония. Със сигурност обаче ще приключи с война и с още някой и друг геноцид.

Държавният глава на Черна гора предупреждава и за опасната роля на Сръбската православна църква /СПЦ/ в страната му.

"СПЦ използва лъжи и извършва исторически фалшификати. СПЦ е най-зловещият инструмент на великосръбския национализъм и руския империализъм на Балканите. СПЦ участва в кражбата на черногорската история", каза още Мило Джуканович. /БГНЕС