Джуканович: Сърбия застрашава съседите си

Отношението на Сърбия към Черна гора и към други страни в региона в този момент неимоверно наподобява отношението на Сърбия към съседните държави през 90-те години под прикритието на грижа за уж застрашените права на сръбския народ в съседните страни. По същество суверенитетът на съседните държави е застрашен. Това заяви президентът на Черна гора Мило Джуканович, подчертавайки, че това се е случило през 90-те години, довело до 150 000 изгубени живота, унищожаване на ценно имущество, създадено за поколения в бивша Югославия, както и до съдебен епилог в Хага за отговорните.

Той се надява подобни грешки да не се повтарят през целия му живот, но има опасения, че те ще бъдат повторени.

Джуканович посочи, че е поел най-голямата политическа тежест при възстановяването на независимостта на Черна гора, като припомни, че тази политика поставя на дневен ред Декларацията на черногорския парламент от 2009 г. , приета като резолюция на Европейския парламент относно геноцида в Сребреница.

„Никъде никой в нашата политика, независимо каква функция е изпълнявал, не е оспорвал геноцида в Сребреница или нещо, което може да се счита за безспорни ценности на съвременната цивилизация. Не трябва да има съмнение, че Демократическата партия на социалистите ще продължава да бъде в състояние на готовност и отговорност да допринесе за това възприемане на Черна гора от международната общественост“, каза Джуканович.

Той също така обяви, че няма да се поколебае да попречи на други политически участници на черногорската сцена да доведат до съмнението, че смяната на правителството може да промени безспорния антифашистки, демократичен, проевропейски и граждански имидж на Черна гора.

След срещата с членовете на президентството на Босна и Херцеговина Желко Комшич и Шефик Джаферович, президентът на Черна гора заяви, че отношенията между двете страни са приятелски и този, който ги подлага на изпитание, се държи безотговорно.

Той се позова на отношенията между Черна гора и Сърбия, като припомни, че е срещнал неразбиране на своите възгледи в Белград.

По думите му, това не го е разклатило, защото той е актьор в политиката на 90-те години, което от една страна представлява тежест за него, но от друга е ценен опит, който помага да не допуска грешките, които са допуснати тогава и поради който предупреждава всички навреме да не направят същите грешки. /БГНЕС