Джуканович се завръща, Абазович ще бъде новият премиер

Черногорският президент Мило Джуканович официално съобщи, че ще връчи мандат на лидера на Гражданското движение /УРА/ Дритан Абазович. По този начин се слага край на двегодишната конфронтация между държавния глава и изпълнителната власт, предаде БГНЕС.

Вчера Джуканович прие Абазович, който го информира, че са приключили консултациите за съставяне на ново правителство на Черна гора.

"От УРА ме уведомиха, че имат парламентарно мнозинство от 43-ма депутати за избирането на ново правителство. И поради тази причина реших да връча мандат за съставяне на кабинет на Абазович с убеждението, че това е и в най-голям интерес на Черна гора за избирането на правителство, която ще има капацитет да изпълнява напълно задълженията си и особено в създалата се политическа ситуация предизвикана от войната в Украйна и нейните последствия за стабилността в нашия регион. Очаквам в най-кратки срокове парламентът на Черна гора да свика заседание и да дебатира за програмата и състава на кабинета, който ще бъде предложен от мандатоносителя", се казва в официално съобщение от кабинета на Мило Джуканович.

БГНЕС припомня, че на 4-ти февруари парламентът гласува вот на недоверие на премиера Здравко Кривокапич, който се считаше за близък до властите в Белград. /БГНЕС