Джуканович: СПЦ е трансгранична инфраструктура на сръбския национализъм

Президентът на Черна гора Мило Джуканович заяви, че Сръбската православна църква (СПЦ) е единствената трансгранична инфраструктура на сръбския национализъм.

Ако кажете на някого на Запад, че има спор между държавата и религиозната общност в Черна гора, той ще сметне, че държавата не е достатъчно гъвкава, още повече, ако е балканска държава с комунистическо минало. Веднага решават, че всичко им е ясно, каза президентът в интервю за ЦДМ.

Според него, на Запад не разбират, че не става въпрос за религиозни свободи, а за инструментализиране на религиозната общност с цел унищожаване на суверенитета на съседните държави и реализиране на проекта "Велика Сърбия", този път под лозунга "Сръбски свят".

Според него, великосръбският национализъм е загубил крепостите си в Хърватия и Косово и са му останали само Черна гора и Република Сръбска в Босна и Херцеговина.

„Разбира се, те не искат да се откажат от Република Сръбска, но приоритет е нападението и това е сериозен риск, защото Дейтън е продукт на международната общност и неговите автори ще защитават този продукт много решително и докрай . Никой не иска да влиза в конфликт с авторите на Дейтън – американците“, смята Джуканович.

Според него в това отношение Черна гора изглежда по-лесна плячка.

„Ние в Черна гора сме изключително решени да не позволим да се повтори трагедията от края на ХХ век. Опитът от последните няколко години събуди черногорския патриотизъм до степен, че за Сърбия ще бъде трудно да ни направи по-голяма услуга", каза президентът.

Той смята, че национализмът никога не е набирал скорост в Черна гора и освен това „никога не сме заплашвали никого с черногорски национализъм“.

„Нашата политика беше и остава да не се борим срещу сръбския или друг национализъм с черногорски национализъм, а с гражданската концепция на нашето общество. Твърдо съм убеден, че Черна гора може да оцелее само като държава на гражданите. Ако погледнете състава на населението, става ясно, че гражданското общество е щитът, който ни предпазва от изостаналия национализъм", каза президентът на Черна гора Мило Джуканович. /БГНЕС