Джуканович: „Сръбски свят“ е балкански еквивалент на "Руски свят“

Сръбската православна църква (СПЦ) е разрушителен фактор както в Черна гора, така и в региона, а „Руски свят" на Балканите е еквивалент на идеята за "Сръбски свят" в Белград.

В интервю за гръцкия вестник „Катимерини“ той добави, че има много причини за една война и че "причина за такава може да се намери в почти всяка страна".

Джуканович заяви, че освен за "нерешените въпроси" от периода на разпадане на бивша Югославия, Балканите са "подходяща почва за разруха и застой в европейската интеграция на целия регион през последните години" и че "в Черна гора бяхме притиснати от Велика Сърбия и Русия в политическа криза, чийто край не се вижда".

Той добави, че "през цялата история на Балканите никога не е било проблем да се намери причина за нова война и че проектът "Руски свят" се нарича на Балканите "Сръбски свят", а Черна гора се смята за негова естествена част".

"Мисля, че днес лесно могат да се видят както тези идеологии, така и техните пропагандатори. Опитът за преврат в Черна гора през 2016 г., на който се противопоставихме без ничия помощ, беше само намек за украинските ужаси. Русия възобновява своята историческа пълнота, обединявайки руския свят в неговата цялост на руснаци, белоруси и малоруси (историческа област в североизточната част на Украйна) - като във военната кампания на Русия срещу Украйна тези дни се вижда един от пропагандаторите на нейните имперски амбиции", каза той.

Джуканович добави, че "митрополитът на СПЦ Йоаникий в същото време казва, че събитията в Украйна са последици от атеизма" и че "Черна гора се предвижда да бъде една малка Украйна. "

"Следвайки Руската църква, която безрезервно подкрепя инвазията в Украйна, свещениците от СПЦ в социалните мрежи крещят "три пъти наздраве" на чеченския президент Кадиров, който изпрати специалните си сили в Киев. Проруските сили в Сърбия, Черна гора, в (полуавтономното образувание в Босна и Херцеговина ) Република Сръбска организират митинги в подкрепа на (руския президент Владимир) Путин и празнуват "подвизите" на руската армия. С голяма финансова подкрепа за подобни акции отдавна е създадена медийната инфраструктура в региона. Центровете са в Белград и Баня Лука", каза Джуканович пред гръцкия вестник.

Той добави, че "култът към лидера е същият, на който се радваше покойният силен на деня на Сърбия Слободан Милошевич". Джуканович заяви, че е "интересно да се търсят отговори на въпроса как тридесет години по-късно Русия влезе в концепцията за балканските проекти за велики сили от 90-те години на миналия век, без да научи нищо от грешките на другите“. /БГНЕС