Джуканович: Сръбският хегемонизъм иска да промени европейската идентичност на Черна гора

Хибридната война, която се разгоря в Черна гора през 2020 г. беше насочена към нас. В действителност това беше война срещу Европа и НАТО. Черна гора се защити, доколкото можа и дори повече от възможностите си, особено като се има предвид, кои бяха противниците ѝ в непосредствено съседство и по-далеч.

Това заяви президентът на Черна гора Мило Джуканович в интервю за вестник „Побйеда“.

Според него, Черна гора има уникален опит в отношението на гражданите към държавата. Трудно е да се открие подобен пример, при който почти половината от гражданите са работили толкова усърдно срещу съществуването на собствената си държава. Особеното тук е, че тези, които публично заявяваха, че независима Черна гора не трябва да съществува, сега искат да я управляват.

„Благодарение на волята на гражданите, изразена на последните парламентарни избори, белязана от безпрецедентното влияние на външни и духовно-политически вътрешни интереси, те получиха тази възможност“, каза държавният глава.

В интервюто Джуканович заявява, че по отношение на желанието за членство в ЕС доскоро Черна гора е била убедителен лидер в региона. За съжаление скоро след това се появи „умората от разширяването“, последвана от икономическата и обща криза в Европа, която заедно с бежанската и евроатлантическата криза сериозно отслаби проевропейските и реформистки политики в Западните Балкани.

Това даде сили на антиевропейската, ретроградна, националистическа политика, особено след като беше силно насърчена от "трети страни", които със своите политически действия непрекъснато се опитват да осуетят европейското единство и глобалната конкурентоспособност на ЕС и да поставят под въпрос европейската ценностна система. „Подобно отношение на международната политика към нашия регион логично възроди старата националистическа теза, че мултиетническият живот на Балканите е невъзможен и че вместо това се нуждаем от държавно реконфигуриране, което да създаде разширени, национално и религиозно хомогенни държави, основани на великодържавен национализъм и шовинизъм.“

Подобен модел беше изпробван през 90-те години на миналия век, а цената му беше почти 150 000 жертви, каза Джуканович.

Чрез възраждането на идеята за голяма Сърбия, която сега се нарича „сръбски свят“, те искат да променят характера на Черна гора, която вместо предишната мултиетническа, светска, проевропейска държава и член на НАТО, ще стане необходима част от великосръбския триъгълник Белград-Баня Лука-Подгорица. За тази цел би било желателно Черна гора да бъде подложена на инженерство на идентичността и да бъде представена като „старата сръбска държава“, за която се твърди, че е създадена от Сръбската православна църква. Което е епохална лъжа, каза още черногорският президент.

Според него, преди 30 години международната общност е реагирала много по-единно, решително и своевременно на подобни ретроградни политически идеи. Той е предупреждавал нееднократно международните партньори, че изоставането на региона от европейската цивилизация неизбежно води до конфликти.

За съжаление, не е бил чут и според много политици, случилото се през последните четири или пет години, се третира като проблем на Черна гора. Което е сериозен пропуск. „Новата, усъвършенствана хибридна война, на която Черна гора беше изложена през 2020 г., не беше насочена към нас. Това е война срещу Европа и НАТО“, категоричен е Джуканович.

За съжаление, след като европейските политици изразят своята тревога от случващи се в региона събития, те продължават да водят политика, която не се определя от общите, а националните, предимно търговски интереси. /БГНЕС