Джуканович: Великосръбският национализъм отново атакува Черна гора

Великосръбският национализъм отново атакува Черна гора, разчитайки погрешно посланията от миналогодишните парламентарни избори, каза черногорският президент Мило Джуканович.

Той посочи, че Черна гора е показала, че истинските ценности могат да бъдат отстоявани и от опозицията.

„Великосръбските националисти и тази година точат зъби в Черна гора, но ще си ги счупят“, каза Джуканович, цитиран от RTCG.

На въпрос как е преживял приема на черногорския премиер Здравко Кривокапич в Белград, той оцени, че това е "по-голям срам за домакина, отколкото за госта". „Това е неуважение към химна, знамето, почетния караул и самата Сърбия. Допускането на подобен акт на посрещане на висок държавен гост от която и да е държава е сериозен фал“, смята Джуканович.

Коментирайки ситуацията в региона, той оцени, че цялото влошаване на политическата ситуация и ситуацията в областта на сигурността, както и затварянето на европейската перспектива, най-драстично се проявяват в Босна и Херцеговина.

"Изминаха 26 години, откакто прилагането на Дейтънското споразумение осигури предпоставките за функционалността на Босна и Херцеговина", каза Джуканович.

Той посочи, че поради различни компромиси, направени в ущърб на БиХ, е имало обновяване и укрепване на национализма.

„Великодържавните национализми, които заплашваха БиХ, не са погребани, въпреки че бяха победени. Беше прекален оптимизъм да вярваме, че тези идеи са погребани“, каза Джуканович.

Според него местните националисти са се възползвали от много непоследователности в политиката на международната общност.

„Те чакаха своето време, пожелаваха затягане на отношенията, празнуваха предполагаемото укрепване на Русия на международната сцена, въпреки че смятам, че нейният разрушителен потенциал е засилен“, каза Джуканович. /БГНЕС