Джулиан Асанж се ожени в затвора

Джулиан Асанж е получил разрешение да се ожени за дългогодишната си партньорка Стела Морис в затвора Белмарш, съобщи Би Би Си.

Основателят на WikiLeaks и г-жа Морис имат двама сина, които според нея са заченати, докато той е живял в посолството на Еквадор в Лондон.

От затворническата служба заявиха, че молбата на г-н Асанж е била "разгледана по обичайния начин от началника на затвора".

Затворниците имат право да кандидатстват за сключване на брак в затвора съгласно Закона за браковете от 1983 г. и когато молбите са удовлетворени, те трябва да покрият пълните разходи по сключването на брака.

В интервю за Mail on Sunday миналата година Стела Морис, родена в Южна Африка и адвокат разкри, че има връзка с г-н Асанж от 2015 г. и сама е отглеждала двамата им малки сина.

Тя заяви, че Асанж е наблюдавал раждането на двете момчета чрез видеовръзка и те са посетили баща си в посолството на Еквадор в столицата на Обединеното кралство.

Австралиецът е в затвора Белмарш от 2019 г., когато беше изведен от посолството на Еквадор в Лондон от полицията и арестуван за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция./БГНЕС