ЕЦБ с финансова схема за милиарди в подкрепа на европейската икономика

Избухването на пандемията COVID-19 спря икономическата активност в Европа. Европейската централна банка излезе с нова програма за спешно изкупуване на облигации в размер на 750 милиарда евро, за да подкрепи еврото, предаде АФП.

Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира "Пандемична спешна програма за извънредни покупки" на стойност 750 милиарда евро (820 милиарда долара) за закупуване на държавни и корпоративни облигации. Тя е стартирана с цел подпомагане на еврото, тъй като ограничителните мерки, въведени за борба с огнището на COVID-19, доведоха до забавяне на икономическата активност в цяла Европа.

Решението дойде, след като 25-членният управителен съвет на банката проведе извънредни разговори по телефона късно в сряда. Схемата ще бъде временна, но ще продължи поне до края на 2020 г.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард написа в Туитър: "Извънредните времена изискват извънредни действия. Няма ограничения за нашия ангажимент към еврото. Ние сме решени да използваме пълния потенциал на нашите финансови инструменти в рамките на мандата си"./БГНЕС