E.ON не сключва нови договори заради скока на газа

Германският енергиен концерн E.ON преустанови сключването на нови договори заради резкия скок на цената на природния газ. „За съжаление, в момента не можем да ви предложим природен газ“, се казва в публикувано на страницата на компанията съобщение.

От концерна уточняват, че ограниченията се отнасят само за нови частни клиенти, а старите договори остават в сила.

„Вече няколко дни преработваме нашите предложения за нови клиенти, тъй като трябва да отчитаме рязко нарасналите разходи при закупуване на газ“, каза представител на E.ON.

През последните месеци цените на природния газ на едро достигна рекордни нива. По данни на портала за сравняване на продукти verivox.de, през октомври годишните разходи за газ на домакинство в Германия с потребление от 20 хил. кВт/ч на година са се увеличили средно до 1 402 евро – с почти 28% годишно.

През септември компания Deutsche Energiepool съобщи, че е прекратила договорите за доставка на газ с много клиенти. E.ON като компания, която гарантира основното осигуряване на населението с газ, се притече на помощ и продължава доставките за клиенти, които са изгубили договорите си. /Дойче Веле