ЕАЦС: България да не подкрепя резултатите от руските избори в Крим и Севастопол

България не трябва да подкрепя резултатите от проведените руски парламентарни избори в окупираните украински територии Крим и Севастопол. Това се казва в позиция на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС).

В периода 17-19 септември т.г. в Руска Федерация се проведоха парламентарни избори за нов състав на Държавната дума и Федералното събрание на страната. Евро-атлантическият център за сигурност отбелязва с безпокойство, че избори за Държавната дума и Федералното събрание бяха проведени също така във временно окупираните територии от Москва в Украйна – Кримския полуостров, както и в Донецк и Луганск, представляващи части от територията на Р Украйна. Това безспорно е нарушение на международното право от страна на Руската Федерация. Организирайки изборите за нов състав на руската Държавна Дума на окупираната територия на Автономния регион (АР) Крим и град Севастопол руската страна за пореден път показа, че действа срещу общоприетите принципи и нормите на международното право, както и на съществуващите резолюции на Общото събрание на ООН и не на последно място - срещу действащите двустранни и многостранни договори.

Изборите организирани и проведени на територията на Крим и град Севастопол от Руската Федерация са нелегитимни от международно-правна гледна точка и техният резултат не може да има правна стойност, защото тези територии за международната общност остават неделима част от територията на Украйна. На тази територия действат законите на украинската държава и нейната конституция.

В тази връзка, Евро-атлантическият център за сигурност приема провеждането на руските парламентарни избори на окупираните украински части за нелегитимни и призовава отговорните за външната политика на страната български власти, да не признават техния резултат.

ЕАЦС смята, че ООН, ОССЕ и международната общност, нашите партньори от ЕС и стратегическите ни съюзници от НАТО трябва да продължат политиката на засилване на санкциите срещу поведението на Русия в Крим, град Севастопол, както и Донецк и Луганск в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ограничителни мерки трябва да бъдат насочени и към лицата участвали в подготовката и провеждането на руските парламентарни избори в АР Крим и град Севастопол и в Донецка и Луганска области. /БГНЕС