ЕБВР отпусна 110 млн. евро заем за Коридор 5 на БиХ

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна заем в размер на 110 милиона евро, заедно с безвъзмездните средства на ЕС в размер на 150 милиона евро за коридора в Босна и Херцеговина, съобщи "Сараево таймс".


ЕБВР подписа официален договор с Министерството на финансите на Босна и Херцеговина в Сараево, с който договор, се ангажира да отпусне изгоден заем в размер на 110 млн. евро за изграждането на участъка от Мостар Север до Мостар Юг на Коридор 5.

Това е последният участък от южната част на коридора, за който се осигурява финансиране, и ще бъде свързан с други участъци южно от Мостар до хърватската граница. След като тези участъци бъдат завършени, магистралата от Мостар до хърватския юг ще може да функционира пълноценно.

Този проект включва изграждането на пътен възел на входа на града и 15-километров участък от магистрала с две платна, който ще помогне за облекчаване на задръстванията около град Мостар. Участъкът включва също така пункт за събиране на пътни такси, пет тунела с обща дължина около 6 километра и десет виадукта. /БГНЕС