ЕБВР: Растежът на БВП в България ще се забави до 1,3%

Растежът на БВП на икономиката на България се очаква да продължи да се забавя до 1,3 % през 2023 г., преди да се възстанови до 2,9 % през 2024 г., се казва в доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за регионалните икономически перспективи, публикуван на 16 май.

Икономическият растеж в България се забави до 3,4 % през 2022 г., като отрицателните темпове на растеж на инвестициите и нетния износ натежаха върху икономическите резултати за втора поредна година, тъй като условията за финансиране се затегнаха и новите траншове от фондовете на ЕС по програмата за регионално развитие бяха забавени, сочат данните на ЕБВР.

В доклада се отбелязва очакването инвестициите да нараснат, тъй като проектите от плана за възстановяване следва да наберат скорост, подкрепени от положителните перспективи, свързани с присъединяването на България към еврозоната, което се очаква през 2025 г., както и подобрената политическа стабилност.

Инфлацията по ХИПЦ (хармонизиран индекс на потребителските цени) достига своя връх през септември 2022 г. - 15,6%, а през март 2023 г. спада до 12,1%.

Намаляването на инфлацията ще подкрепи възстановяването на реалните заплати и покупателната способност на домакинствата, смята банковата институция. /БГНЕС

Тагове: