Ед Шийрън спечели делото по обвинение в плагиатство

Британски съд постанови в сряда, че Ед Шийрън не е извършил плагиатство за песента "Shape of You". Британската поп звезда Ед Шийрън не е извършил плагиатство за своя мегахит "Shape of You", една от най-слушаните песни в света, постанови в сряда Върховният съд в Лондон, отхвърляйки исковете на двама автори на песни. 31-годишният Ед Шийрън не е копирал "умишлено или несъзнателно" част от мелодията на песента "Oh Why" на Сами Чокри и Рос О'Донохю за своя световен хит, заяви съдия Антъни Закароли. "Shape of You", най-продаваната песен в света за 2017 г. с 3 милиарда слушания в Spotify и почти 6 милиарда гледания в YouTube.

Облечен в тъмен костюм и вратовръзка, Ед Шийрън се яви лично във Върховния съд в Лондон през първия ден на процеса на 4 март, по време на който бяха пуснати и двете песни, както и по погрешка част от неиздавана песен на поп сензацията. За адвоката на ищците Андрю Сътклиф "приликата" между някои пасажи е "поразителна", те са "почти идентични". "Г-н Шийрън несъмнено е много талантлив, той е гений. Но той е и сврака", добавя той по повод на птицата, която понякога е обвинявана, че е крадла. "Той заимства идеи и ги вкарва в песните си, понякога го признава, понякога не", обвинява той: "Зависи от това кой си и дали смяташ, че може да го правиш безнаказано".

Адвокатът подчертава, че клиентите му са "много талантливи автори на песни, които заслужават същото уважение като всички останали артисти и признание, когато то се полага". Ед Шийрън и неговите съавтори Стивън Маккачън и Джон Макдейд отхвърлиха обвиненията. През май 2018 г. те са сезирали Върховния съд, че няма нарушение на авторските права.

Два месеца по-късно, през юли, Чокри и О'Донохю на свой ред започват съдебно производство срещу тях. Плащанията за авторски права за "Shape Of You", които според вестник The Telegraph се оценяват на 20 милиона паунда (24 милиона евро), са спрени от организацията за колективно управление на авторски права PRS. През 2017 г. Ед Шийрън е и най-продаваният изпълнител в света според Международната федерация на фонографската индустрия (IFPI) с третия си албум "Divide", който включва сингъла "Shape Of You". Това не е първият случай, в който изпълнителят е съден за плагиатство. В Съединените щати наследниците на соул легендата Марвин Гей го обвиняват, че се е вдъхновил твърде много от "Let's Get It On" за своя мегахит "Thinking Out Loud". /БГНЕС