Еди Мърфи с приз за цялостно творчество на наградите „Златен глобус“

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, организацията, която присъжда наградите "Златен глобус", избра Еди Мърфи да получи тазгодишната награда "Сесил Б. Демил". Deadline съобщава, че президентът на HFPA Хелън Хоун е потвърдила новината от името на борда на директорите на журналистическото общество. Тази почетна награда се присъжда за цялостно творчество в света на развлеченията.

Когато Еди Мърфи получи наградата на 10 януари 2023 г., той ще бъде 68-ият носител на отличието от неговото учредяване през 1952 г. Само през 1976 г., 2008 г. и 2022 г. наградата "Сесил Б. Демил" не е била връчвана на човек от развлекателната индустрия. Сред бившите носители са холивудски знаменитости и влиятелни личности като самия Демил, Боб Хоуп, Самюъл Голдуин, Опра Уинфри и Том Ханкс.

Като актьор, сценарист, продуцент и комик Еди Мърфи със сигурност е оказал голямо влияние в развлекателната индустрия. Той е номиниран шест пъти за "Златен глобус" и печели през 2007 г. за мюзикъла "Мечтателки", който му носи и номинация за "Оскар". Сред другите му номинации за "Златен глобус" са за филмите "48 часа", "Полицаят от Бевърли Хилс" и "Смахнатият професор".

Еди Мърфи е почти като хамелеон, известен с това, че в някои от филмите си играе много различни роли едновременно - от група клюкари в бръснарницата в "Пристигане в Америка" до хаотичното, но любящо семейство в "Смахнатият професор". Той също така предостави своя отличителен глас и вокален стил за хита на Disney "Мулан" в ролята на Мушу и за ролята на Магарето в блокбастъра на Dreamworks "Шрек".

Освен актьор и продуцент, Еди Мърфи е и сценарист - необходима работа в света на стендъп комедията, който се заражда в края на 70-те години. Разработва историите, превърнали се във "Вампир в Бруклин", "Пристигане в Америка" и "Бумеранг", който е едновременно филм и телевизионен сериал.

С многобройните си записи на стендъп комедия, телевизионни предавания, филми и продуцентски проекти, Еди Мърфи със сигурност е работил усилено, за да заслужи наградата "Сесил Б. Демил", която се присъжда за значителен принос към развлекателната индустрия. Благодарение на способността си да изиграе няколко роли в един и същи филм, знаменитостта вече е доказала своя голям талант, но тези роли са само основата на една плодотворна кариера, започнала още когато той е бил на сцената само с микрофон. Това отличие го възнаграждава за това, че цял живот е работил, за да се изкачи до върха и да постигне тези успехи.

Тази награда е навременна и за HFPA, която бе подложена на обвинения в расизъм и сексуален тормоз, заради които излъчването на наградите беше отменено през 2022 г. Само четирима чернокожи са получавали наградата от общо 68 номинации: Сидни Поатие през 1982 г., Морган Фрийман през 2012 г., Дензъл Уошингтън през 2016 г. и Опра Уинфри през 2018 г. Еди Мърфи е петият чернокож носител на наградата от нейното учредяване през 1952 г.

Има много заслужили кандидати за наградата "Сесил Б. Демил" и Еди Мърфи със сигурност е в краткия списък за тази чест. Феновете могат да го гледат как я получава на церемонията по връчването на "Златните глобуси" по NBC на 10 януари. /БГНЕС