Еди Рама: Ако условието за интеграцията на Албания е Фреди Белери, тогава никога няма да се присъединим към ЕС

„Ако условието за интеграцията на Албания е Фреди Белери, тогава никога няма да се присъединим към ЕС“.


Така министър-председателят на Албания Еди Рама отговори на периодичните "заплахи" на гръцкото правителство да предотврати интеграцията, ако не бъде допусната клетвата на арестувания кмет на Химара Фреди Белери, който е от гръцки произход, съобщи „Албаниан пост“.

"Не вярвам, че загрижеността на Гърция ще продължи до 2030 г. и ако този казус с Белери остане, то така да бъде. Ние никога няма да се присъединим към ЕС. Но не вярвам, че това ще остане така, това е въпрос, който е безсмислено да се обсъжда повече".

Според него за албанската страна това е приключила дискусия, а въпросният кмет е отговорност на правосъдните органи и те са тези, които ще решат какво ще се случи с него.

"За мен не е много важно, дали сме формално или не в ЕС, за мен е важно да станем държава с всички параметри на ЕС за нас, за нашите деца", добави Рама.

Междувременно Белери е в затвора, след като беше задържан от албанските власти по подозрение в изборна измама, което той отрича.

До ареста се стигна след подслушвания, извършени от специалната прокуратура SPAK, за които Белери твърди, че са направени незаконно./БГНЕС