Еди Рама: България и РСМ са близки, сами трябва да решат проблема си

Албания не взима страна. Подкрепяме България и РС Македония да говорят и да решат проблема помежду си. Това заяви албанският премиер Еди Рама, отговаряйки на въпрос на БГНЕС: България иска гаранции за изпълнението на Договорите от РС Македония, подкрепяте ли българската позиция в това отношение?

„Никой не трябва да завижда на позицията на Албания, защото ние сме между две приятелски страни, но се намираме в капан заради причини, с които не сме свързани“, заяви Рама.

„Процесът е така изграден, че трябва да се уважава такъв какъвто е. Ние не взимаме страна – нито едната, нито другата. Ние се надяваме и подкрепяме и двете страни да говорят и да решат проблема помежду си“, подчерта той.

„Ако е необходимо, сме готови да помогнем. Но нашата помощ се състои в това да казваме: общувайте, говорете, намерете начин. Защото тези проблеми, както сме научили от историята, могат да се превърнат във все по-сложни. Колкото повече говорим за тях, толкова по-сложни стават те. Ако няма пряка комуникация, ако няма преки разговори, ако няма обща воля да се решат проблемите лице в лице и да си стиснат ръцете двете страни, но не чрез трети. ЕС прави големи усилия, всички се опитват да подкрепят, но в крайна сметка зависи от българите и Северна Македония да се справят с това. Затова не мога да взема страна, защото още повече ще усложня нещата. Няма нужда от мен, за да се усложнят нещата още повече“, каза Рама. /БГНЕС