Еди Рама: Трябва да държим Сърбия много близо до ЕС

Трябва да се положат всички възможни усилия да се държи Сърбия близо до ЕС, за да бъдем единни в политическо отношение. Това заяви премиерът на Албания Еди Рама интервю за предаването "Porta o Porta", коментирайки възможното разширяване на Европейския съюз и включването на Сърбия в него.


На въпрос дали Албания се страхува от евентуално разширяване, което да включва близката до Русия Сърбия, Рама беше категоричен: „Не, не само че не се страхуваме от това, но и сме достатъчно изтъкнат глас в Западните Балкани, който казва, че трябва да държим Сърбия много близо и трябва да направим всичко, за да бъдем единни в политическо отношение. От друга страна, разбира се, има различия, защото Сърбия не е санкционирала Русия по ясни причини, които в даден момент трябва да бъдат възприети като причини от политическо и историческо естество, но и от прагматичен характер.”

Според него е абсолютно невъзможно да се мисли за Европейски съюз, който да включва Албания и останалите балкански държави без Сърбия.

По отношение на въздействието на войната в Украйна върху Албания и възможния сценарий за по-нататъшното развитие на ситуацията.Рама заяви, че конфликтът между Русия и Украйна може да вземе за заложник не само тези две държави, но и целия свят за дълъг период от време,

„Трябва да направим всичко възможно да не допуснем включването в създаването на спорове между НАТО и пронатовските държави-членки на Балканите, от една страна, и между Сърбия и общностите, които принадлежат към славянско-православния свят, който е тясно свързан с Русия”, смята албанският премиер. /БГНЕС