Еди Рама: Вече не очакваме нищо от ЕС

Албанският премиер Еди Рама в интервю за испанския „Ел Паис“, дадено в деня преди днешната среща на върха ЕС-Западни Балкани, заяви, че "вече не очакваме нищо от Европейския съюз".

"Научихме се по трудния начин да не очакваме нищо, защото видяхме, че Европа не е в много добър момент, има много вътрешни проблеми и разширяването не се очаква с ентусиазъм", каза Рама на срещата на върха.

Попитан за съобщения за високи нива на корупция в страната му, премиерът каза, че не всичко е достоверно.

„Ситуацията е различна. Някои доклади трябва да се преценяват много внимателно: как се правят, кой ги прави и т.н. Те не са научни и нямат нищо общо с реалността. Не казвам, че Албания няма проблеми с корупцията, защото това би било лъжа, но положението въобще не може да се сравни с това от преди осем години. Това със сигурност е страна на проблеми, защото ние идваме от дълго и болезнено минало“, каза той, имайки предвид комунистическия режим.

Рама добави, че 30 години са много време в живота на човек, но са нищо в историята, подчертавайки, че процесът на изграждане на институции не е лесен.

Журналистът също се спря и на обидите към журналисти, на което Рама каза, че „това са неща от миналото, извадени от контекста“.

„Аз лично не съм обидил никого! Просто говорех за феномена на фалшивите новини, необосновани обвинения ... част от това, което наричам мързелива журналистика. Който се чувства обиден, вероятно това е негов проблем“, каза Рама./БГНЕС