Еди Редмейн: Ролята ми в „Момичето от Дания“ беше грешка

Носителят на "Оскар" Еди Редмейн разказва в ексклузивно интервю за „Гардиън“ как се учи от грешките си, за най-новата си роля на медицинска сестра-сериен убиец и защо не носи сватбената си халка.

Облечен в избледнели сини дънки, бял суитчър и шал, Еди Редмейн ужасен споделя защо на пръста му не се вижда сватбената халка. Загубил я е по време на снимките на "Момичето от Дания" преди осем години. След като си купил нов пръстен, губи и него, така че се отказва от пръстените въобще. От бижутата, не от брака.

"Аз съм невероятно щастливо женен, така че се опасявам, че няма никаква сензация", казва той извинително.

Наскоро Еди навърши 41 години, но може да мине за човек на около 20 години. Разрошената му коса е с цвят на ръжда, а кожата му е обсипана с лунички.

Той присъства на наградите "Златен глобус" в Лос Анджелис, където участваше в надпреварата за най-добър актьор в поддържаща роля за ролята на серийния убиец Чарлс Кълън в "Добрата сестра". Той получи и трите големи награди („Оскар“, „Бафта“, „Златен глобус“) за ролята на Стивън Хокинг в "Теорията на всичко", а миналата година и наградата „Оливие“ за гущероподобния, меркантилен Емси в "Кабаре". През 2010 г. получава първия си "Оливие" (както и "Тони") за ролята на асистента на Марк Ротко в "Червено". Всяка вечер той и колегата му Алфред Молина пръскат боя на сцената, докато изработват гигантски имитации на Ротко. Каква работа за един завършил история на изкуството актьор. Не може обаче да се забрави и наградата "Златна малинка" за най-лош поддържащ актьор в неразбираемото фентъзи на сестрите Уашовски "Възходът на Юпитер", където той беше изригващ, с нацупени устни принц в костюми, достойни за фетиш вечер: твърди златни якички, гумени жилетки, голи гърди отдолу. "Не знаех какво правя", казва той. "Все още не знам. Честно казано, не съм гледал целия филм. Но ми харесваше да правя избори, които бяха...", той смръщва нос, "е, "смели" вероятно е твърде добра дума."

Обнадеждаващо е, че достатъчно колеги на Редмейн са забелязали страховитата му, но възхитително уравновесена работа в "Добрата сестра", за да гласуват за него на наградите на Гилдията на филмовите актьори следващия месец. Той играе Чарли Кълън, на пръв поглед състрадателен, прилежен медицински работник, който сега излежава 18 последователни доживотни присъди за убийството на 29 пациенти, за които се е грижил в различни болници в Ню Джърси в продължение на почти две десетилетия; действителният брой на загиналите може да е стотици. Той замърсява интравенозни торбички с инсулин и инжектира на пациентите смъртоносни дози лекарства за сърце. Неговата приятелка и колежка Ейми Лафрен (Джесика Частейн) е допринесла за изправянето му пред правосъдието, но "Добрата сестра" е не толкова история за герои и злодеи, колкото обвинение срещу ориентираната към печалба здравна система, която е позволила, а след това е прикрила действията му.

"Всъщност той дава на работодателите си всички възможности да го спрат", казва Редмейн. "Именно това ме заинтригува в сценария. В някои отношения, да, това е истинска криминална история, но ми се стори по-скоро като изследване на характера, съчетано с критика на системата. Е, това е нещо повече от критика на американското здравеопазване. Става дума за системите като цяло, в които силата на индивида се губи. Това трябва да е гигантски сигнал за събуждане във връзка с това, което приемаме за даденост. Националната здравна служба преминава през невероятно сложен период."

"Не знаех нищо за киното и телевизията, но започнах да играя, защото ми хареса в училище", разказва Еди за началото на пътя си. Бивш учител по драма го предлага за изцяло мъжката постановка на "Дванайсета нощ" на Марк Райлънс в "Глобус"; 20-годишният тогава Редмейн печели ролята на Виола. "Бях играл толкова много жени в училище, че това не беше проблем", свива рамене той. Адела Куестед от "Пътуване до Индия" е една от любимите му роли.

Целите на кариерата му са скромни. "Мислех си, че ако нещо ми се случи, то ще е телевизия в неделя вечер, нещо английско и итънско. Може би малка роля в "Войната на Фойл". Това не се случи. Пробивната му сценична роля през 2004 г. е на крехък млад американец, чийто баща има сексуална връзка с дворно животно, в "Козата, или коя е Силвия" на Едуард Олби? "Американски кастинг директори идват да го видят. „Много бързо, вместо да изпълнявам английски персонажи, бях избран за ролята на американец."

Следва шпионският трилър с Робърт де Ниро "Добрият пастир", където влиза в ролята на син на Анджелина Джоли. Оттам нататък пътят е отворен… до върха в кариерата му – „Теорията на всичко“ и „Момичето от Дания“.

За "Момичето от Дания" - филм, за който той казва, че не би се чувствал комфортно да снима сега, Еди смята, че ролята на художничката Лили Елбе, един от първите известни хора, подложили се на операция за промяна на пола, е трябвало да бъде поверена на транс изпълнител. "Направих този филм с най-добри намерения, но мисля, че беше грешка", каза той през 2021 г.

Еди Редмейн продължава: „Виждам само недостатъците в работата, която върша". След въздишка добавя: "Вярвам, че всеки иска да може да изиграе всичко. Това е, за което мечтаем като актьори и което трябва да правим. Никой не иска да бъде ограничаван от своя пол или сексуалност, но в исторически план тези общности не са имали място на масата. Докато няма равенство, не бих играл повече такива роли. Мога само да се уча от грешките си". /БГНЕС