Един загинал и 3-ма ранени в учение на НАТО край Пловдив

Парашутист загина, а други трима са ранени при инцидент по време на масов десант, част от учение на НАТО край пловдивското село Чешнегирово.

„Swift Response 2019“ демонстрира стратегическо използване на въздушно-преносими сили с висока степен на готовност (наричани Global Response Force)

От пресцентъра на ученията, които се провеждат това лято на територията на България, заявиха за БГНЕС, че загиналият военнослужещ не е български гражданин, сред ранените също няма наши военни. Те са настанени в пловдиската болница и са под медицинско наблюдение.

Води се разследване по случая. От военното ни министерство ще могат да кажат подробности във връзка с нещастния случай и причините, довели до него, след като получат опоризация от американска страна, тъй като учението „Swift Response" се ръководи от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа.

„Swift Response” е ежегодното въздушно-десантно учение и се провежда на териториите на България, Хърватия и Румъния

Учението „Swift Response" се провежда на териториите на Република България, Хърватия и Румъния от 13-25 юни. Участниците от осем съюзнически държави са приблизително 5600, като от тях около 1495 са парашутисти.

Според сценария на учението, в тъмната част на денонощието на 17 юни се извършва масов въздушен десант във войскови район 1555 – летище Чешнегирово. В ролята на противостоящи сили, които осигуряват отбраната на летището, са военнослужещи от 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада. Базата за предно разполагане – Безмер осигурява непосредствена авиационна поддръжка и подавяне на средствата за противовъздушна отбрана на земята. Ръководството на полетите е от летище Пловдив, а аварийно-спасителното и логистично осигуряване по време на провежданата операция се осъществява от американска страна. /БГНЕС