Единодушно депутатите създадоха временна комисия по темата "Джемкорп"

Народните представители приеха проекта на решение, внесен от председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и група народни представители, за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението беше прието с 197 гласа "за", 0 гласа "против" и 0 гласа "въздържали се".

Това обаче стана след дълъг спор между народни представители на ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

От ГЕРБ настояваха да бъде създадена временна комисия, защото "тя ще даде на българските граждани цялата информация по казуса "Джемкорп" и то по прозрачен начин, така че веднъж завинаги да стане ясно каква е истината около сключването на меморандума". От "Продължаваме промяната" пък посочиха, че темата вече е отминала, защото меморандума е прекратен и се използва, за да се избяга от истинският въпрос, а именно, че ГЕРБ не могат да създадат правителство. Също така от Продължаваме промяната подчертаха, че ще подкрепят създаването на тази комисия, защото тях не ги е страх, че ще излезе нещо, защото няма какво.

От ПГ на "Възраждане" заявиха, че ще подкрепят предложението за сформиране на тази комисия, защото тя е важна и ще изкара всички документи.

От ПГ на "Демократична България" също заявиха, че ще подкрепят създаването на временна комисия.

Делян Добрев от ГЕРБ посочи: "Вече час драма, дебати, съпротива от страна на Продължаваме промяната. Защо? Защото имат какво да крият."

"С "Джемкорп" започваме и ще свършим с много други работи", каза от своя страна Тома Биков от ГЕРБ.

Десислава Трифонова от ГЕРБ се обърна към народните представители на ПГ на ПП и посочи: "Колеги този път няма да се измъкнете. Ние ви говорим с документи, а вие ни говорите с изказвания на частни заинтересовани лица. Призовавам ви да си признаете за цялата далавера."

Искрен Митев от Продължаваме промяната пък заяви, че ГЕРБ не могат да направят правителство и да управляват държавата." Тази тема е една спекулация и лъжа, с която искат да замаскират истинската си невъзможност."

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" напомни, че те ще подкрепят създаването на временна комисия и подчерта, че всичко, което те правят е публично.

Временната комисията ще се състои от 14 народни представители избрани на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. Тя се избира за срок от 1 месец.

БГНЕС припомня, че внесеният проект на решение цели да бъдат установени всички факти и обстоятелства около сключването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation. Вносителите посочват, че са водени от разбирането, че българската енергетика е ключов сектор и част от националната сигурност на страната и че при разпореждания с публични средства, средства от ЕС или евентуални инвестиции в българската икономика, които са подкрепени от правителството на Република България, е необходимо и редно Народното събрание да има информация за действията на изпълнителната власт. По тази причина се предлага създаването на временна комисия, която да ги установи по безспорен начин. /БГНЕС