Една легенда си отиде: Волфганг Петерсен - творецът, влюбен в киното и в живота

Германският режисьор Волфганг Петерсен, придобил международна известност с филмите "Перфектната буря" и "Троя", си отиде от този от този свят, оставяйки Холивуд опустошен. Той бе известен като човек, изпълнен с радост от живота, и като творец, който правеше това, което най-много обичаше да прави.

Творецът, който стои зад заглавия като "Посейдон", "Приказка без край" и "Еър Форс 1", е починал от рак на панкреаса, съобщи негов говорител. Той е бил на 81 години.

Петерсен, който е режисирал холивудски звезди, сред които Клинт Истууд, Дъстин Хофман, Джордж Клуни, Харисън Форд и Брад Пит в продължение на пет десетилетия, е починал в Лос Анджелис в петък.

Той е починал в резиденцията си в Брентууд, Лос Анджелис, в прегръдките на 50-годишната си съпруга Мария Антоанета.

Петерсен оставя син Даниел и двама внуци - Мая и Жулиен.

Роден в Емден, Германия през 1941 г., Петерсен постига първия си голям успех с трилъра за подводници от Втората световна война "Подводницата", адаптиран по едноименния роман за битката за Атлантическия океан. Филмът му носи две номинации за "Оскар" през 1983 г., включително за най-добър режисьор, а през следващата година Петерсен пуска първия си англоезичен филм - детското фентъзи "Приказка без край". През 90-те години на миналия век той се насочва към холивудските екшъни и филми за бедствия, като работи с Истууд и Джон Малкович в трилъра за убийства "На огневата линия" и режисира Хофман в тематичния филм за пандемията "Зараза".

"Това, което вероятно не трябваше да правя, е филмът "Посейдон", казва той в интервю през 2016 г. "По това време бях на гребена на вълната... Не трябваше да го правя, защото просто не се получава така. В някакъв момент се проваляш."

След това решава да си вземе 10-годишна пауза, преди да се завърне през 2016 г. с немската комедия "Vier gegen die Bank".

Глен Клоуз, която участва заедно с Форд във филма на Петерсен "Еър Форс 1", казва в изявление за АФП, че работата ѝ с германския режисьор "остава специален спомен за нея".

"Въпреки че сценарият беше вълнуващ и напрегнат, си спомням многото смях, особено в сцените около огромната маса във Военната стая", пише тя. "Споменът ми е за човек, изпълнен с радост от живота, който правеше това, което най-много обичаше да прави", допълва Клоуз.

През 2000-те години Петерсен режисира Клуни в "Перфектната буря" и Пит в "Троя". Както в "Перфектната буря", така и в "Подводницата", режисьорът демонстрира увлечението си по снимките, свързани с водни пространства.

"Харесвам елемента на водата. Смятам, че водата е най-красивата, почти хипнотизираща стихия - и най-опасната", казва той в интервю през 2000-та година.

През 2021 г., в разгара на пандемията от COVID-19, Петерсен планира режисьорски проект в Германия - любовна история за агент на КГБ и млада източногерманка, базирана на истински инцидент малко преди построяването на Берлинската стена. Проектът така и не се реализира.

Петерсен никога не е криел ентусиазма си към работата си в САЩ. Той обясняваше, че това вероятно се дължи на следвоенната епоха, когато германците са били толкова уморени и деморализирани от всичко, което се е случило по време на Втората световна война. За разлика от тях "тези американци на корабите им, добре нахранени и засмени, бяха спасение", казва веднъж той. За него американците са "представители на един по-добър свят, богати, силни и приятелски настроени".

Малко преди 80-ия си рожден ден миналата година Петерсен заяви пред dpa, че иска да "преплува тази кръгла годишнина съвсем небрежно", като се пошегува, че неглижира пенсионирането и вероятно ще работи и на 100 години, ако може.

Той сподели, че не е от хората, които живеят в миналото: "Моят поглед е напред. Рядко гледам филмите, които съм направил. Но "Подводницата" очевидно беше големият поврат в живота и в кариерата ми."

"Толкова много режисьори имат един-единствен филм", казва той в по-късно интервю. "Това е филмът, който промени всичко за мен и за който хората ще говорят винаги. Аз съм късметлия, че имам в историята си този филм." /БГНЕС