Една трета от украинските бежанци в ЕС искат да се върнат у дома

Един от всеки трима украински бежанци се чувства част от общност в приемащата ги страна, но същият брой би искал да се завърне у дома, показва ново проучване, публикувано от Агенцията на ЕС за основните права (FRA), предаде Politico.

"Тъй като войната се проточва, трябва да въведем ефективни дългосрочни мерки, които да позволят на приемащите общества и на разселените лица да се адаптират към сътресенията, произтичащи от тази война", заяви директорът на FRA Майкъл О'Флаерти.

14 685 украински бежанци, живеещи в десет държави от ЕС (България, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Италия, Полша, Румъния, Словакия и Испания), отговориха на онлайн проучването на агенцията в периода август-септември 2022 г.

Въпреки че почти половината от тях съобщават, че се чувстват депресирани, 61% заявяват, че се чувстват оптимисти за бъдещето, откакто са пристигнали в приемащата ги страна.

И все пак, при положение че само една трета от анкетираните имат платена работа, 79% заявяват, че са изправени пред финансови затруднения.

Езикът е основната пречка за намиране на работа: Една четвърт заявяват, че не говорят езика на страната, в която живеят, а 41% - че го знаят, но слабо.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари миналата година създаде най-голямата бежанска криза, наблюдавана на континента след Втората световна война.

По данни на Агенцията на ООН за бежанците над 8 млн. украински бежанци са избягали в друга европейска държава от началото на войната, а около 4,8 млн. са подали молби за включване в схема за временна закрила в страна от ЕС. /БГНЕС