Изследователите, ръководени от д-р Лорина Пачеко от Училището по обществено здраве към Харвардския университет и публикувани в Journal of the American Heart Association, са анализирали данни за близо 69 000 жени на възраст 30-55 години и 41 700 мъже на възраст 40-75 години, без онкологични заболявания, коронарна болест на сърцето или инсулт в началото на изследването. По време на него са регистрирани 9 185 случая на коронарна болест на сърцето и 5 290 инсулта.
Проучването установило, че при тези, които са консумирали поне две порции от половин авокадо или цяло авокадо седмично, рискът от сърдечносъдови заболявания е бил с 16% по-нисък, а рискът от коронарна болест на сърцето - с 21% по-нисък. Замяната на една дневна порция маргарин, масло, яйце, кисело мляко, сирене или преработено месо, като бекон, със същото количество авокадо се свързва с намаляване на сърдечно-съдовите инциденти с 16% до 22%. От друга страна, консумирането на половин порция авокадо дневно вместо еквивалентно количество зехтин, ядки и други растителни масла не е довело до допълнителни ползи.
Авокадото съдържа здравословни мононенаситени мазнини, както и други съставки, които са свързани с доброто здраве на сърдечно-съдовата система. Проведени в миналото клинични проучвания са установили, че авокадото има положителен ефект върху сърдечно-съдовите рискови фактори, като например високия холестерол. През последните години консумацията на авокадо се увеличава в международен план. /БГНЕС