Едно напред, две назад: Преговорите продължават, ако има извинение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще продължат, ако има извинение към кандидата за премиер Мария Габриел. Условието постави лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тази сутрин.

От ПП-ДБ отказаха коментар дали преговорите продължават. Според ген. Атанас Атанасов независимо от емоциите, няма нужда от избори. Опозицията запази позицията си, че трябва да се отива на нови парламентарни избори и, че 49-ото НС е изчерпано. Делян Пеевски обвини за всичко съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов.

Ето какво стана през днешния ден, хронологията проследи парламентарният репортер на БГНЕС:

Точно в 8.00 часа в трите национални телевизии интервюта по едно и също време дадоха премиерът в оставка акад. Николай Денков, Христо Иванов и Кирил Петков.

Николай Денков: Нека Мария Габриел докаже, че е независима

Единственият начин да се търси позитивно решение е да се върнем на масата на преговорите, заяви министър-председателят в оставка акад. Николай Денков и уточни, че въпреки всичко има доверие на Габриел.

Кирил Петков: ГЕРБ извършиха политическа измама

Това, което вчера се случи, беше безпрецедентно. Политическа измама. В листата на Мария Габриел имаше хора, които не знаеха, че са в него, заяви Петков. Според него реформата в службите е една от темите, които са "обърнали каруцата".

Второто нещо беше предложението на Христо Иванов за следствената тайна, заяви Петков.

Бойко Борисов: Има път назад. ПП-ДБ да се извинят

Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни. ПП-ДБ веднага да се извиняват и на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел, лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов на брифинг в Народното събрание.

Още преди месец с Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета, съобщи той.

Единственият спор беше министър Тагарев. А за енергетиката, те приеха Жечо Станков, но за БЕХ да стане Румен Радев, поясни Борисов.

Лъжите и спекулациите трябва да спрат, заяви Борисов в отговор на въпрос на медия. Не съм адвокат на ДПС и няма да коментирам дружбата им с ПП-ДБ.

Дружбата на ПП-ДБ с ДПС е много по-голяма отколкото нашата, защото ние с ДПС воюваме в смесените райони, каза Борисов.

ПП-ДБ веднага да се извиняват и на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел, повтори Борисов и каза, че има път назад и сядане отново на масата за преговорите, но той минава през извинение лично към Габриел и след тежък разговор с партията.

Делян Пеевски: Всичко го прави Христо Иванов

Христо Иванов вижда, че не може да овладее съдебната власт и иска избори. Неговите партньори да се събудят и да му кажат да си седне на столчето и да не бута България към избори, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски пред медиите в парламента.

Текстът, за който се говори, лично сме го написали с моя приятел Кирил Петков, съгласували сме го с ГЕРБ. Петков го потвърди, ДПС не е тема. Точките са службите и следствената тайна.

Той бе категоричен, че отвод не може да се прави. Има мандат с Мария Габриел премиер.

“Даваме си сметка, че обществото не иска изброи. Готов съм да седна на масата на преговорите, ще говоря и с колегите”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов.

Той коментира, че няма как мандатът, който Мария Габриел е върнала на Румен Радев да се смята за изпълнен, при положение че няма съгласие от половината хора, посочени за министри. „Защо се бърза за 24 часа при условие, че имаме една седмица“, попита отново Атанасов.

В същото време Националният съвет на ПП Зелено движение, част от коалицията ПП-ДБ, съобщи, че поддържа решението на Националното събрание на партията от 2021 г., че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ.

"Силно сме обезпокоени от пълното отхвърляне на Тодор Тагарев като кандидат за министър на отбраната по време на преговорния процес, отказа на ГЕРБ от фиксиране на срокове за реформи в службите и съдебната власт и пълзящата путинизация на българскота политика. ПП Зелено движение ще подкрепи проекто-кабинет само при ясни гаранции за антикорупционна и природозащитна политика", казват от формацията, част от ПП-ДБ.

Корнелия Нинова: ПП-ДБ удариха дъното

Ако ПП-ДБ отново клекнат, ще ударят дъното на политическия морал. 49-ят парламент е изчерпан, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че вариант за друго правителство в рамките на настоящия парламент няма.

Разговори за втори мандат с ПП-ДБ левицата не е водила, заяви Нинова в отговор на въпрос на БГНЕС. ПП-ДБ прегърнаха мафията, изпраха Борисов. Удариха дъното, повтори тя.

"Възраждане" няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ

“Не трябва да бъде съставен кабинет от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Ние ще гласуваме “против”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Той определи действията на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ като цирк и уточни, че единствено ще бъде постигната по-ниска избирателна активност. “ПП-ДБ нарекоха Мария Габриел "красивото лице на мафията", сега отново ще преговарят с красивото лице на мафията, ГЕРБ ги използва като прах за пране”, коментира лидерът партията. Според Костадинов изходът е само в нови избори. /БГНЕС