Еднополова двойка спечели дело в Европейския съд срещу България

Европейският съд по правата на човека осъди България за отказа да признае семейното положение на двойка лесбийки.


Дарина Коилова и Лили Бабулкова, които са сключили брак през 2016 г. във Великобритания, твърдят, че българското законодателство - което не признава еднополовите бракове - им е попречило да се ползват от същата правна закрила като останалите брачни двойки.

Базираният в Страсбург ЕСПЧ се произнесе в тяхна полза, като осъди България за нарушаване на правото на зачитане на личния и семейния живот, гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека.

България "не е изпълнила позитивното си задължение да гарантира, че жалбоподателите разполагат с конкретна правна рамка, предвиждаща признаването и защитата на техния съюз като еднополова двойка", се казва в решението.

Съдът отхвърли иска на жените, подаден през 2020 г., за имуществени вреди, но задължи българската държава да им плати 3000 евро за покриване на съдебните им разноски.

След като са живели седем години в Обединеното кралство, Коилова и Бабулкова, и двете български гражданки на 30 години, са се върнали в София, където властите са отказали да впишат "женен" като гражданско състояние в документите на едната от тях.

ЕСПЧ следи за спазването на Европейската конвенция за правата на човека в 46-те държави - членки на Съвета на Европа. /БГНЕС