Едва 13% от хората знаят, че фасовете са направени от пластмаса

75% от хората смятат, че филтрите на тютюневите изделия са направени от памук или хартия. Само 13% знаят, че фасовете са направени от пластмаса, предаде репортер на БГНЕС.

Информационната кампания #ПромениКартинката вече трета година продължава да фокусира вниманието на обществото върху проблема със замърсяването на околната среда с цигарени фасове и да апелира към отговорно потребителско поведение.

До 7-и април информационна изложба на кампанията ще бъде на една от най-ключовите локации в София – Моста на влюбените.

Кампанията #ПромениКартинката акцентира върху глобалния проблем, свързан със замърсяването с цигарени фасове.

Една трета от всички фасове се изхвърлят неправилно в околната среда. Всяка секунда по света десетки хиляди фасове се изхвърлят неправилно.

В изложбата се дава отговор на въпроса могат ли цигарените фасове да се рециклират. Технически това е възможно, но ресурсите от енергия, вода, въздух, логистични усилия и средства, които би отнел процесът, обезсмислят ползите от рециклирането.

Обръща се и внимание, че културата не е само в театъра, а е в начина, по който се отнасяме към природата и градската среда.

Всеки един фас, изхвърлен в канавката, рано или късно се озовава в моретата и океаните.

Но заедно можем да променим картинката и да опазим природата чиста – без неправилно изхвърлени цигарени фасове, защото мястото им не е сред природата.

Ти си околната среда – запомни това. Постави фасовете на мястото им – в предназначените за тях места или в кошчетата за общия отпадък. /БГНЕС