Парламентът отхвърли декларацията на Денков; в понеделник ПП връщат на Радев втория мандат неизпълнен

ГЕРБ и "Възраждане" не подкрепиха декларацията на ПП за съставяне на правителство, ДПС, БСП и БВ се въздържаха при гласуването на документа, който трябваше да определи дали партията ще предложи състав на правителство с втория мандат, или ще върне неизпълнен мандата на президента Румен Радев.

Декларацията на партията определяше приоритетни "национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание на Република България и мерките, необходими за тяхното постигане", и бе внесена от номинирания за премиер с втория мандат акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС. В декларацията бяха включени няколко национални приоритети: развитие на конкурентна иновативна икономика, гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото, постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие и намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване. Освен това са предложени конкретни мерки за тяхното постигане със срокове за изпълнение.

С декларацията парламентарната група на "Продължаваме промяната" целеше да състави кабинет, който да е обединен около конкретни цели. Преди гласуването нямаше дебат в пленарна зала. При първото гласуване декларацията получи подкрепа от 62-ма народни представители, последва и прегласуване, в което декларацията получи подкрепа от 63-ма депутати.

Декларацията и мотивите към нея бяха представени от акад. Николай Денков.
"Осигуряването на парламентарно мнозинство във фрагментиран парламент като нашия винаги е предизвикателство. Както видяхме първата политическа сила не успя да реализира техния мандат и затова ние избрахме друг подход. Предложихме на всички политически сили да формулираме общи национални дели, които надхвърлят живота на това НС, но към тези цели да добавим списък от задачи, които можем да изпълним през настоящата година и да изпълним със съдържание, както целите, така и смисълът на съществуването на това НС", каза той.

БГНЕС припомня, че на 14 декември 2022 г. народните представители не одобриха кандидатурата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, който получи първия мандат за съставяне на правителство. "За" него гласуваха 113 депутати, "против" бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС дойде от ПГ на ГЕРБ, ПГ на ДПС, както и ПГ на "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват. Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета.

След неуспеха на ГЕРБ-СДС да сформират правителство, ПГ на "Продължаваме промяната" поканиха всички партии на разговори за съставяне на правителство. На първата среща се отзоваха всички партии в 48-то Народно събрание с изключение на "Възраждане". ГЕРБ и ДПС, обаче, напуснаха срещата с "Продължаваме промяната", а на разговорите за съставяне на правителство останаха БСП, "Демократична България" и "Български възход".

Последва и втора среща, на която отидоха само БСП, "Български възход" и "Демократична България". По време на втората среща беше обявено, че се върви към подготовка на вариант на програмна декларация, в която да бъдат включени основните национални цели, около които партиите да се обединят при сформирането на правителство. По време на срещата стана ясно, че ако тази декларация не бъде приета от парламента, от "Продължаваме промяната" ще върнат веднага мандата за съставяне на кабинет.

На 3 януари 2023 г. президентът Румен Радев връчи вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство на акад. Николай Денков. „Приемам от името на ПП този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна. Много хора даже казват, че е невъзможна. Въпреки това ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство през настоящия мандат. Натрупани са много проблеми, забавени са много реформи, и имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми", каза акад. Денков след връчването на мандата. Минути по-късно се похвали, че ПП имат подкрепата на 109 депутати.

Още същия ден "Продължаваме промяната" поканиха на среща всички парламентарни групи, за да обсъдят изготвената Декларация с национални приоритети. „Демократична България“, „БСП за България“ и „Български възход“ се отзоваха на поканата за разговор в Народното събрание, а от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ не дойде никой. По време на срещата стана ясно, че "Демократична България" подкрепя декларацията, БСП – не, а „Български възход“ остана да размишлява по нея. Ден по-късно, в интервю за БНТ, лидерът на БВ Стефан Янев коментира, че партията му няма да подкрепи приоритетите в Декларацията на ПП.

В понеделник от "Продължаваме промяната" ще върнат на президента Румен Радев неизпълнен втория мандат. Срещата между получилият мандата - акад. Денков, и Румен Радев, ще се състои в 10.00 ч. на "Дондуков" 2./БГНЕС