Едвин Сугарев: Сърбите продължават политиката на УДБА спрямо българите

Сръбските власти не искат да допуснат книгата „Елегия за краището“, защото в нея се проследяват всички процеси на асимилация на българското население в Западните покрайнини, които започват още след Ньойския договор. Тези процеси, в по-меки и по-прикрити форми, продължават и до ден-днешен в Сърбия.

Това заяви в интервю за БГНЕС Едвин Сугарев, политик и общественик. Генерален консул на България в Ниш в периода 2016-2020 г.

Неговият коментар е по повод на инцидента с Александър Димитров, активист на гражданската организация за правата на българите в Западните покрайнини „ГЛАС“. Както БГНЕС първа информира вчера Димитров в продължение на пет часа е бил държан на българо-сръбската граница и не е бил допуснат да влезе на територията на Сърбия в родния си Босилеград, защото в колата му са открити три книги „Елегия за краището“ на Сугарев.

„В монографията разглеждам съвременната сръбска политика спрямо българското национално малцинство и опитите то да бъде асимилирано, така че на практика да изчезне. За съжаление, този процес тече с доста голям успех. Българите са били 120 хиляди в момента на подписване на Ньойския договор през 1919 г., а днес според последните преброявания – около 12 500“, заяви Сугарев.

Той е категоричен, че в момента сръбските власти продължават политиката на зловещата държавна сигурност УДБА на диктатора Тито спрямо българите.

„Сърбите продължават и в момента старата политика на УДБА. Белград гледа на България и българите като потенциален враг. В такъв случай да имате по границата си малцинство от държава, която смятате за враг, не е подходящо. По тази причина правят всичко възможно, за да създадат такива условия на живот, че българите сами да се изселят от Западните покрайнини“, заяви Сугарев.

Той припомни, че безработицата в община Босилеград е над 50% и местните българи са принудени да търсят спасение в България или чужбина, някои от тях отиват във вътрешността на Сърбия, където биват асимилирани.

Сугарев подчерта, че политиката на Белград е свързана с „нарушаването на човешките права“, което е недопустимо в ХХІ век, още повече от държава кандидат за членство в ЕС, където спазването им е основно изискване и ценност, както и добросъседството.

„Сръбската политика е свързана с драстични нарушения на човешките права. С нарушение на правото на историческа памет и всички фалшификации, които са свързани с Първата световна война, Топлишкото въстание, Сурдулишките мъченици и т.н. С нарушение на правото на образование, което е съзнателно ограничавано. В чисто български градове има по 10-15 ученика. Няма религиозни служби на български език. Има нарушения и на много други човешки права“, каза още Сугарев. /БГНЕС