Егер – унгарската Шипка

Егер е един от най-красивите и стари унгарски градове, който привлича туристи от цял свят със своите забележителности и хубави вина, предаде репортер на БГНЕС.

Той е един от първите унгарски градове, основан още по времето на крал Стефан Първи през 10 век. Монархът построява църква и крепост, около които постепенно се оформя средновековното селище.

Днес градът е втория по големина в страната. Намира се на около 140 км северно от столицата Будапеща и една от любимите туристически дестинации. Гостите на Егер могат да се насладят на красивите барокови сгради, католическата катедрала от 19 век и замъка.

Егер има запазено място в историята на Европа и християнството. Това е унгарската Шипка. През втората половина на 16 век, когато Османската империя е на върха на своето могъщество и напредва към сърцето на Европа, на Егер и неговата шепа защитници е съдено да окаже най-яростната съпротива срещу неверниците. Около 2000 защитници на крепостта се противопоставят на многократно превъзхождащия ги противник.

Въпреки героичната съпротива на маджарите Егер пада под ударите на османските турци, но за много кратък период – по-малко от 100 години от 1596 г. до 1687 г., когато е освободен от австрийските Хабсбурги и става част от тяхната многонационална империя. Единственият спомен за османските турци е едно минаре, което е най-западният мюсюлмански храм в Европа.

Унгарците помнят и тачат своите предци. Те са заснели два филма, които разказват за епопеята на защитниците. Вторият от тях „Звездите на Егер“ излиза на голям екран през 1968 г. и става един от най-касовите в историята на унгарското кино. Той печели популярност и в Европа. Голяма част от снимките са лентата са заснети в България.

Освен с туризъм Егер днес е известен и като голям винарски център. Тук виреят едни от най-хубавите унгарски сортове грозде, а под самите лозя са издълбани чудесни изби. /БГНЕС